Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brňané rozhodli o názvu nového nádraží, zvítězil Brno - Šalingrad

Nejvíce lidí dalo v internetovém hlasování o názvu nového vlakového nádraží svůj hlas návrhu Brno - Šalingrad. Z celkového počtu 1859 lidí získal Šalingrad 837. Na druhém místě skončilo Brno hlavní nádraží s 698 hlasy a třetí místo obsadilo Nádraží Járy Cimrmana se 166 hlasy. Hlasování zatím není plně závazné, o konečném názvu rozhodne po debatě město, Drážní úřad a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Až na jediný název, byly všechny návrhy ve finálním kole satirické povahy. Naštěstí zvítězila jedna z mírnějších variant. Do finále se totiž probojovala i možnost názvu Vídeň - sever či Praha - venkov.

Na pátém místě se pak umístil návrh o zvěčnění brněnské legendy Franty Kocourka. Konečný název nového nádraží vyjde z debaty města, SŽDC a Drážního úřadu.

 

Poloha nádraží stále vyvolává emoce

Vedení Brna se letos po desítkách let debat rozhodlo, že nové nádraží má být v odsunuté poloze. Proti tomu však stále protestují některé politické strany i část veřejnosti.

Shoda ale nepanuje i na podobě nádraží. Vedení Brna si odhlasovalo odsunutou polohu se závazkem vytvoření severojižního kolejového diametru. Ministerstvo dopravy a vláda však tento požadavek už měsíce ignorují.

Přesun nádraží a modernizace celého uzlu má stát okolo 50 miliard korun a má trvat zhruba šest let. Kdy se začne stavět, však zatím není jasné.

Líbí se vám odhlasovaný název nádraží Šalingrad?

Celkem hlasovalo1188 čtenářů

Foto Vizualizace - MMB

Štítky Brno, šalingrad, nádraží, název, Správa železniční dopravní cesty, Drážní úřad, Jára Cimrman, Franta Kocourek, Vídeň, Praha

Brňané rozhodli o názvu nového nádraží, zvítězil Brno - Šalingrad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.