Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z balkonu Besedního domu se opět vyhlásí republika, ale až v pondělí

Z balkonu Besedního domu v Brně po 100 letech znovu zazní zpráva o vyhlášení Československé republiky. Umělci z okruhu Divadla Husa na provázku a Filharmonie Brno se pokusí vyvolat dobovou atmosféru a ukázat, jak to v bouřlivých dnech roku 1918 ve městě vypadalo. Akce patří k mnoha plánovaným připomínkám 100. výročí republiky v Jihomoravském kraji.

Ačkoliv státní svátek připadá na dnešek - neděli 28. října, Filharmonie Brno, nynější uživatel Besedního domu, akci uspořádá až 29. října. V Brně se totiž informace o vyhlášení nového státu před 100 lety dostala v obecnou známost o den později.

„To málokdo ví. Stejně jako to, že se o ní Brňané dozvěděli díky provolání z balkonu Besedního domu," uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Oslavy předznamená od rána dění na Komenského náměstí. „Dívky tam budou na šicím stroji sešívat z kousků látky vlajku a postupně ji instalovat pod střechu Besedního domu. Večer, kdy začnou hlavní oslavy, by tak měla viset - od střechy až po chodník," uvedl režisér Pavel Baďura.

Komentované prohlídky Besedního domu, pěvecké sbory a koně

V 17:00 startují komentované prohlídky interiéru, v 19:00 pak hlavní venkovní část programu. Pořadatelé slibují účinkující v dobových oděvech a krojích, pěvecké sbory i koně. Z balkónu zazní projevy. 

Oslavy po celém Brně i kraji

Na mnoha místech v kraji se lidé u příležitosti výročí setkají u soch prvního československého prezidenta.  Jihomoravský kraj během letoška postupně nechával vysadit na různých místech 100 lip. V den výročí vzniku republiky vysadí poslední - jednu v Mikulčicích na Hodonínsku, druhou v Kopčanech na Slovensku. Obě lokality brzy spojí lávka přes řeku Moravu.

ČTĚTE TAKÉ: Sté výročí se v Brně bude slavit filmem, divadlem, jídlem nebo největší mapou v zemi 

Různorodými výstavami se k výročí Československa vrací muzea a galerie. Například Technické muzeum se rozhodlo zmapovat průmysl na Moravě kolem roku 1918. Moravské zemské muzeum připravilo výstavy věnované například moravsko-slovenským vztahům v letech 1848 až 1919 a tradiční lidové kultuře jako výkladní skříni státu.

V Muzeu města Brna pokračuje výstava Rok 1918 - co nám válka vzala a dala. Město Brno už na přelomu května a června uspořádalo na výstavišti festival Re:publika, patrně největší oslavu státnosti v jubilejním roce. Akce přilákala 170.000 lidí.

Dalším vzpomínkovým aktem bude pieta u sochy Masaryka na Komenského náměstí v 10 hodin. V Denisových sadech připravují na stejný den promenádní koncert, přehlídku historické módy a živé obrazy věnované zrození nové republiky.

Autoři | Foto MMB

Štítky 100. výročí, Besední dům, vyhlášení republiky, českloslovensko, Brno, balkon, výstava, Československo, Jihomoravský kraj, Divadlo Husa na provázku, Moravské zemské muzeum, Muzeum města Brna, Slovensko

Z balkonu Besedního domu se opět vyhlásí republika, ale až v pondělí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.