Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Obec udělala z cenného uměleckého díla prolézačku na dětské hřiště, sochař zuří

Plastika sochaře Lubo Kristka ve Vranově nad Dyjí s názvem Dyje - Osud stromu se stala součástí nového dětského hřiště a slouží dětem ke šplhání. Podle právního zástupce sochaře Františka Vyskočila obec výrazně vstoupila do autorských práv a porušila nedotknutelnost díla. Podle tiskové zprávy, kterou dnes rozeslal médiím, vyzval obec k nápravě, ale několik měsíců se nic neděje.

Technik na dětská hřiště ji považuje za nebezpečnou

Podle soudního znalce je už socha kvůli nevhodnému užívání poškozená. „Certifikovaný revizní technik na dětská hřiště konstatoval také nevhodnost umístění herních prvků kolem již dříve instalované plastiky a navíc upozornil, že plocha nesplňuje bezpečnostní normy," uvedl Vyskočil.

Unikátní projekt

Plastika je součástí výtvarně-filozofické trasy poutních míst na území Česka, Rakouska a Slovenska a vytváří tzv. Kristkovu podyjskou glyptotéku. Vznikla v letech 2005 a 2006 a skládá se ze souboru deseti sochařských zastavení, z nichž každé poutníkovi otvírá nové duševní obzory.

Podle historičky umění Barbory Půtové z Univerzity Karlovy jde v evropském kontextu o jedinečný projekt. Vranovská plastika byla vytvořena již v roce 1968 a poprvé představena v roce 1977 v kanadském Vancouveru.

O záměru obce začlenit plastiku do hřiště nebyl Kristek předem informován a k řízení ho nikdo nepřizval. Podle Vyskočila bylo dílo dehonestováno a byla zanedbána preventivní opatření k předcházení hrozící škodě jak na majetku, tak na zdraví.

Kristkův dům v Brně, autor: Tereza Kadrnožková

Kristek je sochař, malíř a performer. Jeho tvůrčími východisky byly surrealismus, akční umění a avantgarda, které transformoval ve zcela specifický projev. Je mu 75 let, v roce 1968 emigroval do Německa. Vytvořil sochy, malby, asambláže, hudbu a happeningy. V Brně postavil surrealistický Kristkův dům.

Autoři | Foto Vranov nad Dyjí, Česká televize

Štítky Lubo Kristek, vranov, plastika, socha, dětské hřiště, František Vyskočil, umělecké dílo, Dyje, Vranov nad Dyjí, Barbora Půtová, Rakousko, Česko, Slovensko, Brno, Univerzita Karlova

Obec udělala z cenného uměleckého díla prolézačku na dětské hřiště, sochař zuří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.