Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

DVTV míří do Brna. V Sametovém debatním speciálu otevře se studenty téma českého školství

Jak se za posledních 29 let posunulo české školství? Daří se mu držet krok se světem a využívat možností, které svoboda a demokracie nabízejí? Nebo ustrnulo v 90. letech? Tím se bude mimo jiné zabývat Sametový speciál DVTV v Brně, který vznikl ve spolupráci s Díky, že můžem - Korzo Národní.

Brněnský Sametový speciál startuje 29. října v 19 hodin. V kině Scala bude debatou provázet Martin Veselovský. Téma aktuálního stavu českého školství probere s rektorem Masarykovy Univerzity a nově zvoleným senátorem Mikulášem Bekem, publicistou a spisovatelem Martinem M. Šimečkou, zakladatelem Pražského humanitního gymnázia American Academy Ondřejem Kaniou, zpěvačkou Nikolou Muchovou (Mucha) a psychiatričkou a zakladatelkou projektu Nevyhořím Karolínou Tkáčovou. A ke slovu se samozřejmě dostanou i diváci.

Sametový speciál DVTV umožní prostřednictvím tří diskusí ve třech různých městech odborníkům i veřejnosti vyjádřit se k polistopadovému vývoji v naší společnosti. Další z debatních speciálů se bude konat 8. listopadu v Plzni. Zde budou o aktuálním stavu české ekonomiky diskutovat třeba ekonom Tomáš Sedláček a otec kuponové privatizace Dušan Tříska.

Celá série debat vyvrcholí 17. listopadu v Praze na Národní třídě, kde se budou moct přítomní vyjádřit k tématu občanská společnost. Všechny diskuse budou přenášeny online na YouTube kanále DVTV.

Debatní Sametový speciál vznikl spoluprací DVTV a iniciativy Díky, že můžem, která letos už pátým rokem pořádá v Praze na Národní třídě velké oslavy 17. listopadu s názvem Korzo Národní. Za projektem stojí dvacítka studentů napříč pražskými vysokými školami. Listopad 1989 sice nezažili, ale přesto pro ně hodně znamená. A tak slaví svobodu důstojně, ale přesto hravě velkou pouliční slavností na Národní třídě.

“My vnímáme 17. listopad jako symbol každodenní svobody, ve které dnes můžeme žít. Možnosti, o kterých se našim rodičům dlouhou dobu jen zdálo a o které se museli právě před těmi 29 lety zasadit. Musíme si ale stále dokola připomínat, že tato svoboda není samozřejmá ani snadná. Hlavní motiv celé akce jsme se pokusili shrnout do krátkého sousloví “Díky, že můžem”, z čehož bych krom díku vyzdvihl právě poslední slovo. Možná více než samotný stav věcí chceme oslavit možnosti svobodné společnosti, kde se všichni mohou na potřebných změnách podílet”, vysvětluje význam oslav na Národní třídě mluvčí iniciativy Martin Pikous. “Abychom se k současným problémům a jejich řešení dostali blíž, oslovili jsme právě DVTV. Věříme, že se nám spolu s nimi podaří otevřít smysluplnou diskuzi”, dodává Pikous.

Zdroj s použitím TZ

Štítky sametová revoluce, 17. listopad, DVTV, školství, Brno, slavnost, Národní třída, Martin Veselovský, Mikuláš Bek, Masarykova univerzita, Scala, Nikola Muchová

DVTV míří do Brna. V Sametovém debatním speciálu otevře se studenty téma českého školství  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.