Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže řeší rozšíření Agrofertu o nové pekárny a Mafru o nová média

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se začal zabývat nákupem českého výrobce pečiva United Bakeries společností Penam z holdingu Agrofert. Penam o odkoupení jediného akcionáře United Bakeries, společnosti UB Holding, informoval v pátek. Během posledního měsíce jde o druhý nákup ze svěřeneckého fondu premiéra Andreje Babiše, které řeší ÚOHS. Na začátku října oznámil prošetření nákupy skupiny Bauer Media mediálním domem Mafra.

Agrofert šel po konkurenčních pekárnách už celá léta

UB Holding ovládá lucemburská rodinná firma Moulins de Kleinbettingen. Agrofert se o nákup pekárny už jednou snažil, z fúze však sešlo a neuskutečněná transakce měla soudní dohru. Penam v ČR provozuje 11 pekáren a čtyři mlýny, převážně na Moravě. Loni měl tržby 3,6 miliardy korun.

Firma s více než tisíci zaměstnanci

United Bakeries, která vyrábí pečivo například pod značkami Delta, Odkolek nebo Cerea, má přes 1000 zaměstnanců ve 13 pekárnách v ČR, většina výrobních kapacit je v Čechách. Za loňský rok firma vykázala tržby 2,2 miliardy korun.

Pekárenská skupina United Bakeries vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. Loni v lednu pekárny ovládla přes své firmy lucemburská společnost Moulins de Kleinbettingen, která již dříve část akcií United Bakeries držela. Předtím pekárny ovládali bratři Jaroslav a Marko Paříkovi.

Obchod zamítl slovenský úřad

Agrofert usiloval o spojení United Bakeries se svým Penamem už v roce 2010, kdy zaplatil zálohu 100 milionů korun, v roce 2013 ale spojení padlo. Transakci sice schválil ÚOHS, odmítl ji však schválit slovenský antimonopolní úřad. Agrofert pak po pekárnách požadoval vrácení stomilionové zálohy.

Loni v dubnu rozhodl Vrchní soud v Praze, že United Bakeries musí Agrofertu zálohu vrátit i s úroky. United Bakeries se dovolaly k Nejvyššímu soudu, letos v létě ale dovolání stáhly. Agrofert nyní kupuje pouze českou společnost.

Agrofert je největším subjektem v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným hráčem v lesnictví a médiích. Loni zaměstnával zhruba 33.000 lidí, z toho 22.000 v ČR. Do začátku loňského roku koncern vlastnil tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

ÚOHS prošetří i nákup médií

Na začátku záží oznámil ÚOHS také zahájení šetření nákupu významného vydavatelství Bauer Media Mafrou ze svěřeneckého fondu Andreje Babiše.  Cenu obchodu firmy nezveřejnily.

Bauer Media v ČR vydává časopisy pro ženy, programové časopisy, časopisy o životním stylu, bulvární časopisy a také časopisy v dalších segmentech jako například křížovky a motoristické časopisy.

Do jeho portfolia patří 30 časopisů, jsou mezi nimi například tituly Rytmus života, Cosmopolitan, Chvilka pro tebe nebo Žena a život. Loni podle výroční zprávy prodala společně se svou dceřinou společností Bauer Media Praha více než 43 milionů výtisků auditovaných časopisů, které si četlo 3,4 milionu lidí. Firma byla loni ve 152milionovém zisku s čistým obratem 702 milionů korun.

„Je to upevňování pozice na tiskovém trhu, zároveň posilování u cílové skupiny, která by se dala charakterizovat jako voliči nebo sympatizanti hnutí ANO," řekl ČTK mediální expert Jan Potůček. Další podobně velké akvizice na českém trhu prý neočekává. Spíš se podle něj budou rozprodávat jednotlivé tituly a velcí hráči budou pohlcovat malé, zejména na internetu.

Autoři | Foto Varvara Šatunova

Štítky Agrofert, Penam, UNITED BAKERIES, pekárny, Bauer Media, MAFRA, babiš, uohs, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, pekárna, časopis, Andrej Babiš, Česko

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže řeší rozšíření Agrofertu o nové pekárny a Mafru o nová média  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.