Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čeští vojáci se v Afghánistánu stali terčem bombového útoku, jeden z nich je těžce zraněný

V Afghánistánu bylo dnes zraněno při útoku na hlídku pět českých vojáků. Jeden byl zraněn těžce, po operaci je mimo ohrožení života. Další voják zůstává v nemocnici. Tři vojáci byli z nemocnice propuštěni a vrátili se ke své jednotce. Atentátníci zaútočili v okolí základny Bagrám automobilem naloženým výbušninami na obrněný vůz českých vojáků. Ministr obrany Lubomír Metnar vojákům poděkoval za odvahu a odhodlání.

Únik informací kritizovali někteří odborníci

Na začátku srpna zahynuli v Afghánistánu při sebevražedném útoku tři čeští vojáci. Lidové noviny v úterý napsaly, že české speciální síly na spolupachatele srpnového atentátu zaútočily. Podle deníku jeden z nich zemřel, další byl zajat. Česká televize uvedla, že mrtvých a zajatých bylo více. Někteří odborníci únik informací kritizovali, pro české vojáky v Afghánistánu podle nich může znamenat ohrožení. Vedení armády ani ministerstvo obrany informace médií nepotvrdilo.

CELÁ ZPRÁVA: Vojáci zabili spolupachatele útoku na tři Čechy v Afghánistánu 
 

„Pět našich vojáků bylo zraněno v Afghánistánu. Jsem si jistý, že dostávají maximální péči a přeji všem rychlé zotavení. Jsme myšlenkami s nimi a s rodinami. Děkuji vojákům za odvahu a odhodlání dostát svým povinnostem," uvedl Metnar.

K obrněnému vozidlu přijelo auto plné výbušnin

Atentát se odehrál ve středu ve 14:20 českého času. „Útok byl způsoben civilním vozidlem naloženým výbušninou, která byla iniciována v bezprostřední blízkosti vozidla patroly. Následkem výbuchu se obrněné vozidlo MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) převrátilo a bylo zraněno pět českých vojáků osádky," uvedla generálního štábu Magdalena Dvořáková. „Čtyři vojáci V. B. (1985), M. J. (1984), M. S. (1976), M. Š. (1992) byli lehce zraněni a jeden voják D. K. (1983) byl zraněn těžce," dodala.

Jeden voják zraněn těžce, tři už jsou zpátky u jednotky

Vojáci byli na místě ošetřeni a následně letecky přepraveni do vojenské nemocnice na základně Bagrám. Lékaři již tři z nich z nemocnice propustili. Vrátili se ke své jednotce, další voják s lehkým zraněním zůstává na pozorování. „Těžce raněný voják byl operován a nyní je ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života," dodala Dvořáková. Rodiny byly o události informovány.

Autoři | Foto army.cz

Štítky Afghánistán, armáda, útok, zranění, nemocnice, Lubomír Metnar, Bagrám, Magdalena Dvořáková, Česká televize, Ministerstvo obrany České republiky, Lidové noviny, Daniel Krman, Václav Kosmák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští vojáci se v Afghánistánu stali terčem bombového útoku, jeden z nich je těžce zraněný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.