Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Policisté zachránili život muži na ulici. Defibrilátorem ho přivedli zpět k životu

Záchranu lidského života si mohou přisvojit dubňanští policisté. V pondělí odpoledne vyjeli totiž za mužem, kterému se v ulici Hornická v Dubňanech zastavilo srdce. Policisté ho začali oživovat za pomocí Automatizovaného Externího Defibrilátoru (AED). Po výboji došlo k obnovení životních funkcí. Následně se na místo dostavila sanitka, jejíž osádka si pacienta převzala a odvezla do nemocnice.

Použití AED zachránilo i šestnáctiletou dívku

Policisté využívají defibrilátor v různých situacích. Letos ho použili například v Moravských Knínicích, kde doma postihla náhlá zástava oběhu šestnáctiletou dívku. Nejdříve přijeli na místo policisté, kteří jí pomocí defibrilátoru dali dva výboje a úspěšně ji resuscitovali. Poté ji předali záchranářům. "Chtěla bych všem poděkovat. Už bych nikdy nechtěla zažít oživovat dítě," uvedla matka Eva Jelínková.

Podle ředitele jihomoravské policie Leoše Tržila mají policisté defibrilátory téměř na všech základních útvarech. Jsou také v místech, kam má záchranná služba horší dojezdové časy. Krajské policejní ředitelství má také sedm lektorů, kteří v kurzech školí policisty. V programu je zařazeno 500 policistů.

Přístroje, které zachraňují životy

Automatizovaný externí defibrilátor je přístroj pro laickou veřejnost. Slouží k resuscitaci člověka se zdravotními potížemi. Obsluhujícího přitom sám navádí, co má dělat.

Krajská záchranná služba projekt snadno využitelných defibrilátorů zahájila v roce 2014. Sama podle mluvčí Barbora Truksové v praxi využívá přes 150 zařízení, na které se podařilo získat peníze i z Evropské unie. Dnes už přístroje mají také hasiči, disponují jimi obce i kraje. Nakupují je však i soukromé subjekty.

"Použít je mohou i lidé na ulici. Jsou v různých obchodních střediscích, v Brně například na náměstí Svobody nebo na nádraží," vysvětlila Truksová. Podle ní při záchraně života rozhodují minuty, po pěti minutách začínají při zástavě odumírat mozkové buňky.

Ředitel jihomoravské záchranné služby Milan Klusák uvedl, že projekt je unikátní a už se jím nechalo inspirovat například Slovensko, které ho zavede po celé republice. Truksová doplnila, že v Čechách už se projekt rozšířil například do Karlovarského nebo Plzeňského kraje.

Foto ilustrační foto, MP Brno

Štítky defibrilátory, jižní Morava, záchrana, policisté, Dubňany, zdravotnická záchranná služba, projekt, Evropská unie, Milan Klusák, Česko, Slovensko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté zachránili život muži na ulici. Defibrilátorem ho přivedli zpět k životu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.