Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ženy dnes získají v desítkách podniků po Brně slevu 22%. Akce poukazuje na platovou nerovnost

Slevu 22% na nákup zboží či služeb dostane v pátek 12. října každá žena ve vybraných podnicích v Brně. Akce Den za rovné příjmy poukazuje na fenomén nerovných platů v Česku. Ženy se u nás stále potýkají s nerovností v odměňování za svou práci. Ta se již několik let pohybuje nad hranicí 22 procent.

„Tento rok chceme na příjmovou nerovnost upozornit v den, kdy ženy přestávají symbolicky vydělávat a po zbytek roku pracují zadarmo. Ten den nastane právě 12. října 2018.,” uvádí organizace Nesehnutí, která ve spolupráci s více jak 40 podniky po celé republice nabízí v tento den ženám symbolickou slevu 22 procent na nejrůznější produkty.

Které brněnské podniky se do akce zapojily? Prohlédněte si na mapě zde.

Vedle práce ženy pečují o rodinu

Organizátoři z platformy Buďme fér, kteří na projektu pracují, chtějí také upozornit na fakt, že ženy vedle své placené práce mnohem častěji než muži pečují o děti a starší lidi v rodině. Proto častěji přistupují na částečné úvazky, úvazky na dobu určitou nebo vykonávají méně kvalifikované a hůře placené práce. Rovněž v zaměstnání jako je zdravotnictví, školství či sociální služby, jsou typické nízké mzdy, i když jsou tyto činnosti pro společnost nezastupitelné.

„Na nerovnost v odměňování každoročně upozorňujeme veřejnými akcemi v českých městech. Smyslem Dne za rovné příjmy je upozorňovat na průměrný 22% rozdíl v odměňování žen a mužů prostřednictvím informačních stánků s materiály k tématu a symbolické slevy 22%, kterou zapojené podniky nabízejí v daný den na vybraný produkt všem ženám," informuje Buďme fér na svých stránkách.

„Chceme tak dát ženám možnost vyzkoušet si alespoň na jeden den v roce, jaké by to bylo, kdyby měly stejnou kupní sílu, jakou mají muži po celý rok," stojí na webu iniciativy.

 Součástí akce je také komunikace s veřejností, zaměstnavateli a zaměstnavatelkami o dopadech nerovného odměňování. Mezi ně patří například to, že ženy jsou ve stáří či jako samoživitelky více než muži ohroženy chudobou.

Foto pixabay.com

Štítky sleva, 22%, platová nerovnost, ženy, muži, kampaň, Brno, Česko, Nezávislé sociálně ekologické hnutí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ženy dnes získají v desítkách podniků po Brně slevu 22%. Akce poukazuje na platovou nerovnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.