Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lužánecký park v neděli oživí pejskové hledající nové páníčky

Psi z množíren, týraní svými majiteli, štěňata z popelnic, i psí senioři, jako nechtěné dědictví – s tímto bojují útulky a spolky na záchranu týraných psů. Svoje psí chovance, kterým touží konečně nalézt tu správnou a milující rodinu, přivezou lidem ukázat do brněnského parku Lužánky. Kromě možnosti psy adoptovat, bude k vidění i promenáda psů, kteří již milující domov našli, či ukázka sportovního výcviku, obedience nebo ukázka výcviku psů městských strážníků.

Místem, kde by neměl chybět žádný milovník psů, se v neděli 7. října stane lužánecký park v Brně. Útulky a spolky z Čech i Moravy totiž přijedou představit padesátku psů, kteří hledají domov. Cílem umísťovací výstavy s názvem Chcete nás?, která se v Brně poprvé konala přesně před rokem, je nejen alternativa k pořízení psa na inzerát. Nese myšlenku Nekupuj, adoptuj! A mimo jiné chce nenásilnou formou seznámit veřejnost s činností lidí, kteří svůj život zasvětili záchraně zvířat. Umísťovací výstava a promenáda již osvojených psů bude trvat od 10 do 16 hodin, provází ji zajímavý doplňkový program, bohatá tombola a vstupné je dobrovolné.

Opuštění psi mají právo na druhou šanci

Útulky a spolky v České republice jsou přeplněné tisícovkami nezaopatřených psů. Lidé si přesto stále pořizují další štěňata tzv. „čistokrevná bez PP“ z inzerátů a situace se tak dlouhodobě nezlepšuje. „Dle našich zkušeností si mnoho lidí myslí, že útulkoví psi jsou jen staří, nemocní, bázliví a nezvladatelní. Hlavní myšlenkou této akce je ukázat opak, že takoví psi nemusejí mít žádnou chybu, člověk se jich prostě jen zbavil, protože se mu nehodili do života,“ vysvětluje hlavní organizátorka akce Andrea Černá, předsedkyně spolku DOČASKY.cz.

Žádný zajíc v pytli

Z jakých podmínek si psa pořizujeme, by podle Černé mělo být jednou z nejdůležitějších otázek, nad kterými by se budoucí majitelé měli zamyslet. „Psí spolky důkladně znají každého psa, jejich členové s nimi totiž většinou žijí ve společné domácnosti. Doporučí, který pejsek se k vám nejlépe hodí, dají vám o něm maximum informací a vy tak nekupujete zajíce v pytli, oproti tolik vyhledávané koupi zaručeně „čistokrevného psa bez PP“ přes inzerát,“ vypočítává Černá důvody, proč by lidé neměli mít obavy pořídit si zvíře „z druhé ruky“. „Chtěli bychom dostat do povědomí veřejnosti heslo Nekupuj, adoptuj! a hlavně ukázat, že adopce má skutečně smysl,“ uzavírá pořadatelka s tím, že návštěvníci, kteří nemají zájem přímo o nového člena rodiny, mohou spolkům a útulkům pomoct finančně, nebo i přinesením materiální pomoci, či zakoupením kvalitního krmiva přímo na výstavě. 

Voříšci i čistokrevná lovecká a společenská plemena

Nejen kříženci a voříšci budou v Lužánkách hledat svůj nový domov. Uvidíte i svěřence spolku Chrti v nouzi, nebo bígly a jejich křížence, kterým v ČR i na Slovensku pomáhá Beagle club ČR. Jiným slovem lidé, kteří jsou dnes již na jedné lodi se záchranáři, a to by mohlo znamenat, že se blýská na lepší časy.

Neděle plná psí zábavy pro děti i dospělé

Kromě psů připravených k osvojení a promenády těch, kteří už dělají radost svým pánům v nových domovech, bude na návštěvníky čekat i bohatý doprovodný program s vrcholem v podobě bohaté tomboly. Pro děti je připraven skákací hrad, mohou si nechat na obličej namalovat čumáček a fousky, zkusit si proběhnout překážkovou dráhou na agility nebo ověřit své vědomosti v kvízech se psí tematikou. Před očima návštěvníků bude probíhat ukázka stříhání a úpravy psí srsti, kdy modelem stojí útulkoví psi. Na akci, která se koná pod záštitou primátora statutárního města Brna Ing. Petra Vokřála, přijedou strážníci brněnské městské policie se svým odchytovým vozem a představí veřejnosti profesionální zadržení psem. Nebude chybět ukázka disciplíny s názvem obedience i sportovní výcvik v podání teamu organizátorů Hard Dog Race.

Výstavu zahájí brněnský fotbalový bůh Petr Švancara, který spolek Dočasky.cz dlouhodobě podporuje a role moderátora se ujal zpěvák a herec Raego.

Podrobný program lze nalézt na www.chcetenas.cz nebo na facebookové události.

Foto Tomáš Hrivňák | Zdroj Chcete nás?

Štítky umisťovací výstava, chcete nás, lužánecký park, Lužánky, psi, útulky, pes, domov, Česko, výstava, rodina, Brno, Andrea Černá, Petr Švancara, Petr Vokřál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lužánecký park v neděli oživí pejskové hledající nové páníčky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.