Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTOGALERIE: Brno Design Days otevřely na víkend brány kouzelného Avionu

Rekonstruovaný hotel Avion ožil čtyřdenním festivalem Brno Design Days. Tématem letošního třetího ročníku je odhalování tajemství. Kurátorka festivalu Alexandra Georgescu novinářům řekla, že festival přivítá významné brněnské osobnosti i jména světového formátu. Patří mezi ně například designérka módního domu DIOR Margherita Carrara nebo nizozemský architekt Bertrand Schippan. Cílem festivalu je šířit a prohlubovat povědomí o designu.

Festival nabídne do neděle desítky akcí a zájemci budou moct nahlédnout do jindy nepřístupného rekonstruovaného Avionu. Z tématu odhalování tajemství je složená celá dramaturgie. „Svá tajemství nám odhalí řečníci v pátek a v sobotu na svých přednáškách. Zájemci se s nimi setkají v rámci workshopů," uvedla Georgescu.

Kromě Carrarové a Schippana se představí i designér Frank Tjepkema nebo čeští zástupci Adam Vodička, typograf David Březina nebo grafik Jakub Konvica.

Workshopy zasvětí účastníky do tajemství bioplastů, naučí je vyrábět vlastní stříbrné šperky, připravit ukázkovou tabuli nebo navrhnout oblečení. Chybět nebudou ani tematické instalace.

Design & Avion

Letošní festival se vesměs točí kolem asi osm let zavřeného hotelu Avion, kde bude i doprovodný program. Návštěvníci si budou moct koupit zajímavé kousky v designovém exishopu, posedět si v designové kavárně s knihou, zúčastnit se přehlídky vybraných modelů fashion designerů nebo se podívat na promítání filmu.

Po celou dobu festivalu se bude konat výstava prací studentů brněnských uměleckých oborů. „V pátek večer vyhlásíme nejlepší práce, které zvolila odborná porota. Cílem výstavy je ukázat široké veřejnosti i odborným návštěvníkům brněnské talenty a ty následně motivovat a podporovat při jejich další tvorbě," dodala Georgescu.

Hotel letos oslavil 90 let

Hotel v České ulici v centru města zahájil provoz v roce 1928. Stavbu podle projektu architekta Bohuslava Fuchse vlastní soukromý majitel. Cílem rekonstrukce je obnovit hotelový provoz při zachování památkové hodnoty stavby.

Avion & Design, autor: Tomáš Hrivňák

Pátek, 5. října 2018, 10:11

Kouzelný hotel Avion otevřel své brány, autor: Tomáš Hrivňák
Kouzelný hotel Avion otevřel své brány, autor: Tomáš Hrivňák

Autoři | Foto Tomáš Hrivňák

Štítky Brno Design Days, Avion, hrivňák, otevření, festival, Brno, design, Frank Tjepkema, David Březina, Bohuslav Fuchs, hotel, architekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Brno Design Days otevřely na víkend brány kouzelného Avionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.