Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnská zoo hlásí nový přírůstek. Jako jediná v Evropě chová jezevce hnědé

Brněnská zoo hlásí nové přírůstky. V pavilonu Tropickém království se nově zabydluje pár jezevců hnědých. Do Zoo Brno přicestovali přímo z daleké Indonésie. Brněnská zoo je jedinou zahradou v Evropě, která tento druh jezevce chová.

Páreček letěl přes půl světa

„Panji a Candra si na nový domov zvykli opravdu rychle, od začátku neměli žádný problém s adaptací na naši krmnou dávku, nebáli se chovatelů a v cizím prostředí se orientovali jako by se tu narodili,“ řekla kurátorka chovu savců Zoo Brno Dorota Gremlicová.

„Obzvlášť Candra má mimořádně vyrovnaný přístup k životu. Podle kolegy, který jel pro jezevce do Prahy na letiště, se celou cestu cpala banánem, a když jsme ji v zahradě vypustili do připravené ubikace, proběhla se, všechno očichala a usadila se v plné misce, kterou podrobila důkladné kontrole a následně spokojeně usnula, znavená cestou přes půl světa,“ doplnila.

Zvířata, která nyní mohou návštěvníci obdivovat v expozici Zoo Brno, pochází ze zoologické zahrady na Jávě a do Čech dorazila na jaře letošního roku. První měsíce v novém domově strávili jezevci pod dohledem veterinárních lékařů, a v péči chovatelů se postupně aklimatizovali.

Od "našeho" jezevce se značně liší

Jezevec hnědý (Melogale orientalis) je lasicovitá šelma s domovem v lesnatých oblastech ostrovů Jáva a Bali. Rozhodně není jen zmenšenou verzí z tuzemska známého jezevce lesního (Meles meles), oba druhy se liší nejen vzhledem, ale i způsobem života. Jezevec hnědý má hebkou šedohnědou srst s načervenalými a žlutými odstíny.

Typickým znakem jsou bílé pruhy nejen na hlavě a tvářích, ale s občasnými žlutými odstíny také na krku, hrudi a břichu. Další světlý pruh vede zpoza očí, mezi ušima a dále po hřbetu. Dorůstá délky 35 až 40 centimetrů a váží obvykle od 1 do 2 kilogramů.

Loví drobnější živočichy, ale nepohrdne ani mršinou nebo přezrálým ovocem. Za potravou se vydává nejčastěji brzy po ránu nebo pozdě večer a výborně šplhá. Také ti, kdo by chtěli vidět naživo Panjiho a Candru v Zoo Brno, nejpravděpodobněji uspějí, když budou hledat ve větvích.

Foto Zoo Brno | Zdroj Zoo Brno

Štítky jezevec hnědý, zoo, brno, Zoologická zahrada Brno, Evropa, domov, zahrada, Jáva, Indonésie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoo hlásí nový přírůstek. Jako jediná v Evropě chová jezevce hnědé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.