Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Příběh legendárních Lužánek oblétne svět. Dokument získal nominaci na filmový festival v Mexiku

Od památné fotbalové rozlučky Petra Švancary, kdy Lužánky po letech ožily energií desítek tisíc fanoušků, sice uběhly už více než tři roky, příběh legendárního fotbalového svatostánku ale tentokrát doslova obletí svět. Dokumentární film Stadion Tomáše Hlaváčka byl totiž nominován na mezinárodní festival dokumentárních filmů v Mexiku. Na International Documentary Film Festival of Mexico City (DocsMX) ho budou 14. až 16. října promítat dokonce třikrát.

V jižní Americe je fotbal posvátný, říká režisér

Dokument Stadion se podle Hlaváčka u odborné poroty v Mexiku setkal s nadšeným přijetím. Obdobně by tak mohl působit i na širokou veřejnost. „Fotbal v latinské a střední Americe představuje pro lidi stále emancipační společenský nástroj a stále má, pro nás už těžko představitelný, komunitně až posvátný charakter," odůvodnil Hlaváček.

Dokument mapuje obnovu Lužánek od prvního úderu motykou o sešlé ochozy stadionu, přes slavnou Švancarovu rozlučku, až po naději vzbuzující tečku v podobě ocenění za komunitní počin roku na světové soutěži Stadium Business Awards (SBA) v Madridu. Hlaváček do Španělska doprovázel jednoho z hlavních organizátorů obnovy Lužánek a zároveň ústřední postavu filmu Marka Fišera. Ten přebíral cenu SBA a Hlaváčka doprovodí i do Mexico City „Věřím, že tento úspěch pomůže nejen propagaci filmu a města Brna, ale i k našemu kýženému cíli - stavbě nové fotbalové arény Za Lužánkami," uvedl Fišer. 

Dvanáctkrát více diváků než na největším tuzemském festivalu

V jednom z nejvetších měst světa budou mít diváci šanci prohlédnout si film hned na třech místech. DocsMX se přitom neřadí mezi nevýznamné či maloformátové festivaly. Jen loni ho navštívilo přes 90 tisíc diváků, tedy dvanáctkrát více než oblíbený domácí festival dokumentárních filmů v Jihlavě.

Těším se na dialog odlišných kultur, náš brněnský výsadek může fungovat, říká Hlaváček

V programu festival jsou vedle Stadionu snímky z celého světa zabývající se palčivými problémy dneška. „Zpráva o zařazení našeho dokumentu do hlavní soutěže DocsMX nás hrozně moc nakopla a samozřejmě udělala ohromnou radost. A do jisté míry se potvrdilo to, co jsme trochu předvídali, že publikum a festivaly na jiných kontinentech, respektive mimo euro-americký kulturní svět, budou příběhu našeho dokumentu více rozumět," prohlásil  Hlaváček. 

FILM STADION: Pozoruhodný náklad emocí, vzpomínek, provokace a naděje na nové Lužánky 

„Místní publikum má vnímání toho, co je globálně a lokálně důležité, trochu odlišné. Nejvíce se těším a jsem zvědavý na dialog, který bude svým způsobem mezikulturní, se světem angažovaného filmu v Mexiku. V tomto ohledu si myslím, že náš "brněnský" výsadek uprostřed střední Ameriky, bude vzájemně nadmíru přínosný," uzavřel mladý dokumentarista s připomínkou, že je to po dlouhé době poprvé, kdy se nějaký brněnský dokument podíval na světový festival.

Foto Dokumentární film Stadion

Štítky Stadion, Lužánky, dokument, švanacara, rozlučka, hlaváček, fišer, Mexiko, festival, dokumentární film, fotbal, Tomáš Hlaváček, Jižní Amerika, Petr Švancara, FC Zbrojovka Brno, FC Vysočina Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příběh legendárních Lužánek oblétne svět. Dokument získal nominaci na filmový festival v Mexiku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.