Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Lední medvědice Noria už má nový domov. Zvykla si rychle

Mladá lední medvědice má za sebou první seznámení s novou expozicí v německém Rostocku, kam odjela 15. září. Noria si stejně jako v Brně užívá především bazén a všechny vodní prvky.

Noria si hned po svém příjezdu získala srdce tamních chovatelů. V úterý se poprvé vydala do zbrusu nové venkovní expozice. „Byla velmi zvědavá a prohlédla si každý kousek nového domova. Většinou plavala a prozkoumávala všechny vodní plochy, které expozice nabízí. Také se šla podívat k velkým sklům a dále se seznamovala se svým chovatelem. Je velmi pozorná a veselá. Opravdu jsme si ji zamilovali,” řekla kurátorka rostocké zoo Antje Zimmermannová.

Brněnská rodačka už viděla i svého budoucího partnera – Akiaka. A jak trefně poznamenali němečtí kolegové, nebyla to láska na první pohled. Akiak je ve srovnání s Norinkou o poznání větší, ale dají oběma tolik času, kolik bude potřeba.

Bezproblémový přesun

Transport mladé lední medvědice do zoo v německém Rostocku proběhl v sobotu 15. září bez komplikací. Noria si s cestou poradila na jedničku. „Přesun byl původně plánován na konec srpna, ale byli jsme požádáni o odklad. Díky tomu jsme se vyhnuli vedru a měli více prostoru pro technické přípravy. Chovatelé si předem vyzkoušeli instalaci přepravní bedny do expozice a medvědice měla příležitost si ji před cestou otestovat,” uvedl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Uspání nebylo nutné

„Norinka při nakládání vzorně spolupracovala, do přistavené bedny nastoupila na první pokus a nebylo tedy nutné ji uspávat. Na téměř 800 kilometrů dlouhý výlet do Rostocku se vydala lehce po půl desáté a zvládla ho jako ostřílená cestovatelka. Část cesty spokojeně prospala a při jedné z kontrolních přestávek dokonce jedla,“ doplnila kurátorka chovu savců Zoo Brno Dorota Gremlicová.

Přepravci medvědici pravidelně kontrolovali a k dispozici měli kromě svačiny také vychlazenou vodu a led pro případ, že by byla nervózní nebo že by se cesta neplánovaně protáhla a hrozilo by, že se začne přehřívat. Podle Zimmermannové dorazila Noria v pořádku v sobotu ve večerních hodinách a ihned byla vpuštěna do expozice, aby si zbytečně neprodlužovala pobyt v bedně.

Noria se narodila 21. listopadu 2015. Pro její matku Coru je to už páté odchované medvídě od roku 2007.

Foto Zoo Brno | Zdroj Zoo Brno

Štítky Noria, lední medvěd, stěhování, zoo brno, Rostock, nový domov, medvědice, Brno, Zoologická zahrada Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Lední medvědice Noria už má nový domov. Zvykla si rychle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.