Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Problémy se stavbou koncertního sálu: projektanti hrozí žalobou, ODS neplatným územním rozhodnutím

Brno v pátek prezentovalo novou podobu Janáčkova kulturního centra. Hotové by mělo být v roce 2022. kandidátka na primátorku za ODS Markéta Vaňková upozornila na skutečnost, že by se stavba mohla zpozdit. Důvodem je nová podoba koncertního sálu, která je podle Vaňkové v rozporu s dříve vydaným a platným územním rozhodnutím. Kvůli tomu bude nutné udělat změnu územního rozhodnutí, která celý projekt prodlouží. Městu také hrozí žaloba dřívějších projektantů, protože nyní město zvolilo jiné.

„Co se týče připravované stavby, její rozměr v arkádě přesahuje původní obrys. To je dáno především dynamikou objektu, která je dána požadavky na akustiku. Pro město je primárním cílem, aby byl nový sál na špičkové technické úrovni. Až bude hotový celý projekt, budeme s ním intervenovat u všech dotčených orgánů. Věřím, že jednání s úřady budou v mezích zákona, korektní a vstřícná," vyjádřil se primátor Petr Vokřál (ANO). Podle něj by město chtělo dokončit sál v roce 2022.

Město by se mělo vrátit ke starému projektu, říká Vaňková

Podle Vaňkové to ale není možné. „Změna územního rozhodnutí je otázka několika let. Až to bude vydané, může nastat další fáze," zdůraznila Vaňková. Město by se podle ní mělo vrátit ke starému projektu, z něj vypracovat nový projekt v souladu s územním rozhodnutím a potom objekt postavit. Oproti předchozímu projektu je podle Vaňkové budova o patro vyšší a z kapacity 1000 diváků se zvýšila na 1300.

S žalobou město počítá

Město také bude čelit žalobě, podle Vokřála je s tím srozuměné. Podat ji chce pražský ateliér M1, který před čtrnácti lety vyhrál soutěž na podobu koncertního sálu. Zástupci města ale nyní představili jiný projekt jiných autorů. Podle původních architektů mohli autoři na jejich projekt navázat, ale ne ho zcela změnit, což považují za porušení smlouvy.

Původní návrh JKC od ateliéru M1

„V rámci mezinárodní soutěže, do které se přihlásilo několik ateliérů, bylo vybráno studio Konior. M1 v této soutěži neuspělo a tato situace byla vyřešena převzetím licenční smlouvy," dodal Vokřál.

Projektovým manažerem nového sálu je člen ODS, zeptejte se jeho, říká Hollan

Primátorův náměstek zodpovědný za kulturu Matěj Hollan (Žít Brno) prohlásil, že projektovým manažerem sálu je Stanislav Michalík, člen ODS a její kandidát do zastupitelstva. „Je to jejich odborník na kulturu a měli by se ho na to zeptat," uved Hollan. Brněnský předseda ODS Robert Kerndl sdělil, že strana podrobnosti ani změny s Michalíkem neprobírala.

Peníze od státu budou, během tří let přiteče 600 milionů, slíbil ministr

Janáčkovo kulturní centrum zhruba za 1,3 miliardy korun má nabídnout 1300 míst. Na jeho vzniku se má podílet 600 miliony stát, stejnou částkou město a 100 miliony Jihomoravský kraj. Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) tento týden v Brně přislíbil dotaci o třech fázích - mezi lety 2019 až 2021 přiteče na stavbu sálu od státu každý rok 200 miliomů korun.

ČTĚTE TAKÉ: Stát se konečně rozhoupal. Na nový koncertní sál pošle během tří let 600 milionů 
 

Foto Konior studio | Zdroj s využitím ČTK

Štítky Janáčkovo kulturní centrum, koncertní sál, stavba, žaloba, územní rozhodnutí, ODS, Markéta Vaňková, projekt, koncertní síň, Brno, Petr Vokřál, Matěj Hollan, ANO 2011, Antonín Staněk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Problémy se stavbou koncertního sálu: projektanti hrozí žalobou, ODS neplatným územním rozhodnutím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.