Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Brně se dnes otevřely běžně nedostupné prostory architektonických skvostů. Lákadlem byl Avion

V Brně se dnes při Dni evropského dědictví zájemcům otevřela běžně nepřístupná místa památek i moderní architektury. Zájem byl například o prohlídku rekonstruovaného hotelu Avion nebo o Palác Alfa.  Turistické centrum láká na čtyři dvojice starých a novodobých památek, jde o kostel sv. Janů a Palác Alfa, hotel Avion a kostnici u sv. Jakuba, kostel sv. Václava a hrad Špilberk či Palác Omega a Dům pánů z Lipé.

„Očekávaně byl největší zájem o hotel Avion, který je ve dvojici s kostnicí, vstupenky byly vyprodané ze všech nejdříve," uvedla mluvčí Turistického a informačního centra v Brně (TIC) Adéla Nováková. Avion je jeden z nejužších hotelů v Evropě, na pozemku šířky osmi metrů byl podle návrhu Bohuslava Fuchse postaven v letech 1926 až 1927. Od roku 2016 prodělává rekonstrukci podle projektu Evy Jiřičné.

„Návštěvníci v Avionu uvidí prakticky vše, průvodce je vezme do všech pater. Budou moci nahlédnout do jednotlivých pokojů i na terasu. Jediné místo, kam se nedostanou, je sklep, který ale není přístupné nikdy," uvedla Nováková.

Zájem byl však také o ostatní dvojice. Podle mluvčí lákala například i zákulisí Alfy či Domu pánů z Lipé. „Do Alfy i do Domu pánů z Lipé člověk běžně chodí, do jejich zákulisí se ale nedostane. Stejně tak jako na terasy Alfy, které si návštěvníci nyní mohou prohlédnout," uvedla mluvčí.

Prohlídka dvojice památek zabere zhruba dvě hodiny, konají se třikrát až čtyřikrát denně. Nadšenci jich tak mohou stihnout i několik. Během akce dnes jezdí i turistický minibus, který zájemcům přiblíží čtveřici nejvyhlášenějších brněnských vil.

Foto Jiřina Rittichová | Zdroj ČTK

Štítky Avion, Brno, hotel, Palác U Stýblů, Dny evropského dědictví, Lipá, Špilberk, Bohuslav Fuchs, Eva Jiřičná, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se dnes otevřely běžně nedostupné prostory architektonických skvostů. Lákadlem byl Avion  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.