Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ve vnitrobloku na Lidické má vyrůst mrakodrap se 180 byty. Zelení ho chtějí zakázat

Ve vnitrobloku ulic Lidická, Kotlářská, Bayerova a Burešova má v následujících letech vyrůst mrakodrap o 23 patrech. Lidé z okolí dnes začali s sběrem podpisů do petice za zákaz výstavby. Novinářům to řekla zástupkyně petičního výboru Gabriela Stögerová, která bydlí hned vedle pozemku, na němž by měl mrakodrap být. K petici se připojila i Strana zelených. Mrakodrap má přitom nabídnout zhruba 180 bytových jednotek.

Místostarostka Brna-středu Jasna Flamiková (SZ) řekla, že soukromý investor má vybudovat objekt se stožárem o celkové výšce 95 metrů. Ve 23 patrech má být 177 bytů. Podle obyvatel i Zelených to zasáhne do rázu místa a ubude zeleně.

Projekt není zdařilý, říká architekt

V Brně je nejvyšší budova AZ Tower, která měří 111 metrů. Architekt Petr Hýl uvedl, že výškové budovy musejí být na významných místech, nárožích nebo na dopravních uzlech MHD. „Slouží jako orientační body. Měly by se nějak citlivě začlenit do území. Tady tento dům to nesplňuje, má stát uprostřed fronty. V tomto kontextu ho nevnímám jako zdařilý a zasloužil by si významnější umístění," prohlásil Hýl.

Nechceme kácet stromy, zní z petičního výboru

Podle Stögerové se lidem z dotčených domů plán nelíbí. „Vážíme si možnosti bydlet v domě z konce 19. století, který má neopakovatelnou kulturně-historickou hodnotu. Oceňujeme bydlení, které se utvářelo v souladu se zahradami ve vnitrobloku," řekla Stögnerová.

Za nepřijatelný považuje zásah do zeleně. Kvůli 180 parkovacím místům by podle kritiků bylo potřeba vykácet zahradu se staletými platany. 

Byty budou jen pro bohaté lidi, prohlásila Flamiková

Situace s nedostupností bydlení je v Brně v posledních letech kritická. Podle Zelených ji však mrakodrap neřeší. Byty budou totiž podle nich luxusnějšího rázu. „Z projektu je zřejmé, že byty rozhodně nebudou řešit nedostatek cenově dostupných bytů v Brně. Jedná se o luxusní bydlení, které si běžný člověk stejně nebude moct dovolit,“ poznamenala Jasna Flamiková.

Jedinou cestou je změna územního plánu

Primátorův náměstek Martin Ander (SZ) si navíc myslí, že by se mohla stavba dostat do rozporu s územním plánem. „Místo je stabilizovaným územím, takže se předpokládá zachovat charakter tohoto území," dodal Ander. Rozhodnout by o tom musel odbor územního plánování magistrátu. Pokud by se Anderova slova potvrdila, jedinou cestou by byla změna územního plánu, kterou musí schválit zastupitelstvo. Proto občané společně se Zelenými zahájili sběr podpisů na petici, aby ji mohli za několik měsíců předat novému vedení města, které vzejde z říjnových voleb.

Autoři | Foto Strana Zelených | Zdroj s využitím ČTK

Štítky mrakodrap, Brno, lidická, vnitroblok, petice, Strana zelených, Brno-střed, Jasna Flamiková, Martin Ander, AZ Tower

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Kudera

Už teď je tam jedno monstrum co přesahuje okolní zástavbu nejméně dvakrát, tak doufám, že tam takové druhé nevyroste

Středa, 12. září 2018, 19:15Odpovědět

Ve vnitrobloku na Lidické má vyrůst mrakodrap se 180 byty. Zelení ho chtějí zakázat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.