Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mikulovem prošel královský průvod. Pálavské vinobraní mělo ideální podmínky

Průvod krále Václava IV. zhruba se stovkou lidí projel v sobotu po poledni Mikulovem, kde se koná 71. ročník Pálavského vinobraní. S ohledem na letošní stoleté výročí vzniku Československa se zúčastnil i dvojník prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Festival má každoročně návštěvnost kolem 50.000 lidí, loni při jubilejním ročníku přišlo rekordních 65.000 lidí.

Královský pár prošel ulicemi spolu s rytířskou družinou. Královnu tradičně ztvárnila herečka Chantal Poullain. Na pódiu se ukázal i dvojník Masaryka.

Lidé si užívali vína, jídla i hudby na šesti hudebních scénách. V pátek jim zazpíval například Yo Yo Band, Aneta Langerová nebo Divokej Bill. V sobotu se v amfiteátru představil například houslista Jaroslav Svěcený, zpěváci Adam Mišík, Tonya Gravesová nebo Vojta Dyk & B-Side Band.

Nechyběly ani mužské a ženské pěvecké sbory, folklorní soubory a lidová hudba. Lidé mohli vidět i rytíře a šermířská představení, tance středověku, kejklíře a komedianty i výstavu Živé obrazy, která ukazuje historii Mikulova. v neděli program pokračoval například výstupem na Svatý kopeček s Chantal Poullain.

Letošní změnou bylo zavedení vratných obalů namísto plastových kelímků. Pořadatelé si od toho slibují snížení produkce plastového odpadu. Kelímky jsou v objemu 0,5 a 0,3 litru. Z desítek tisíc kelímků je 10.000 ve speciální limitované edici s logem Pálavského vinobraní.

Štítky pálavské vinobraní, Mikulov, král, královna, průvod, burčák, Tomáš Garrigue Masaryk, Václav IV. Český, vznik Československa, Chantal Poullain, Aneta Langerová, Jaroslav Svěcený, Adam Mišík, Tonya Graves, Vojtěch Dyk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mikulovem prošel královský průvod. Pálavské vinobraní mělo ideální podmínky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.