Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Je u nás povinná už léta a stejně ji stále neumíme. Češi a záchranná ulička

Všechny složky integrovaného záchranného systému spojily na jižní Moravě síly do kampaně, která má lidi naučit vytvářet tzv. záchrannou uličku. Situace je v Česku totiž katastrofální. Hasiči, policisté i záchranáři mají pokaždé problém dostat se k místu události po dálnici rychle. Řidiči nevytváří automaticky prostor pro průjezd a pokud ano, tak ho velmi častou "zavřou" po průjezdu prvního auta.

„Cílem našeho snažení je preventivně působit na řidiče, kteří neznalostí zákona riskují život zraněných, materiální škody na majetku či životním prostředí a v neposlední řadě pak zdržují sami sebe," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Policisté a záchranáři vyrobili spolu s Jihomoravským krajem 200 tisíc letáků, které řidičům napoví, jak mají takový prostor vytvořit.„Distribuovat je budeme při preventivních akcích, silničních kontrolách, k dispozici jsou na benzinkách a dalších místech," upřesnil Šváb.

V Česku platí nová legislativa, stejná jako v Evropě

V místech se dvěma a více jízdními pruhy je plánována změna a sjednocení legislativy s okolními zeměmi. Její znění je následující:

Není-li dálnice nebo silnice pro motorová vozidla s nejméně dvěma jízdními pruhy volně průjezdná z důvodu kolony stojících nebo pomalu jedoucích vozidel, jsou řidiči vozidel povinni vytvořit mezi jízdními pruhy prostor pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy; přitom smějí vjet na krajnici nebo na střední dělící pás. Jsou-li v jednom směru jízdy více než dva jízdní pruhy, vytváří se tento prostor mezi jízdním pruhem, který je nejvíce vlevo, a k němu přiléhajícím jízdním pruhem.

Do tohoto prostoru smějí vjet pouze vozidla s právem přednostní jízdy, vozidla správce pozemní komunikace a vozidla sloužící k odstranění následků dopravní nehody nebo překážky provozu na pozemních komunikacích.

Štítky záchranná ulička, hasiči, záchranáři, policisté, kampaň, Česko, Jihomoravský kraj, Pavel Šváb, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Je u nás povinná už léta a stejně ji stále neumíme. Češi a záchranná ulička  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.