Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Červený kopec zeje prázdnotou. Město našlo rodinám v nouzi náhradní bydlení, na den přesně

Přesně na den. Město mělo čtyři měsíce na nalezení nového bydlení pro 50 lidí, kterým hrozil život na ulici po uzavření ubytovny Šámalova. Povedlo se. Dnes opustil komplex bývalé léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci poslední člověk. Nové bydlení našly rodiny v městských bytech a bytech neziskových organizací. Dalších zhruba pět desítek lidí ještě stále přebývá v náhradním bydlení ne Železniční ulici. I ty však čeká přesun. 

Okolo přestěhování sociálně slabých rodin z ubytovny na Šámalově se v květnu letošního roku spustila hlasitá veřejná debata. Na zastupitelstvu Brna se objevila dokonce i petice, kterou podepsaly stovky lidí z okolí. Jak se ukázalo později (především díky týdeníku Respekt), šlo částečně o okordinovanou politickou akci zastupitele Bohumila Straky (TOP 09).

Strach se nenaplnil, žádné problémy nenastaly, tvrdí Freund

Protestující proti přesunu chudých rodin v květnu argumentovali především strachem ze zvýšení kriminality. Podle uvolněného zastupitele pro sociální začleňování Martina Freunda (Žít Brno) se však černé predikce některých místních nenaplnily. „Vše probíhalo v klidu a v pořádku," prohlásil Freund.

Vytvořili jsme precedens, děti poprvé zjistily, co to znamená domov, říká Freund

Podle Freunda došlo díky úspěšnému vyřešení situace k výjimečnému úspěchu. „Město tím dalo jasný precedent, jak se v podobných situacích chovat. Děti, které s rodinami přišly na Červený kopec, nikdy domov neměly. Bohužel přišly i o tu nuznou střechu nad hlavou, kterou na ubytovně měly. Teď už budou ale uléhat do postele v místě, kterému mohou říkat domov. To je velká věc," uvedl Freund.

LDNka půjde k zemi

Právě přestěhovaní dočasní obyvatelé byli zároveň nejspíše posledními historickými obvyateli areálu bývalé LDNky. Budovy totiž srovnají se zemí buldozery. Vzniknout zde má sociálně-kulturní komplex.

CELÁ ZPRÁVA: Bývalá léčebna na Červeném kopci půjde k zemi. Na jejím místě vznikne sociálně-zdravotní komplex 
 

Autoři | Foto MMB

Štítky Červený kopec, bezdomovectví, Šámalova ulice, rodiny, přestěhování, nové bydlení, bydlení, rodina, Martin Freund, ubytovna, Bohumil Straka, TOP 09, Brno, Žít Brno, Respekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červený kopec zeje prázdnotou. Město našlo rodinám v nouzi náhradní bydlení, na den přesně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.