Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Juliánovské náměstí prošlo rekonstrukcí. Nově se budou trávníky a stromy zavlažovat dešťovkou

Díky rekonstrukci Juliánovského náměstí v Brně-Židenicích bude možné využít dešťovou vodu pro závlahu trávníků i stromů. Vznikla zde nádrž, která pojme 20.000 litrů vody jímané z 650 metrů čtverečních zpevněných ploch. Na náměstí jsou také nové stromy a obnovená fontána. Všechny tyto úpravy mají zajistit příznivější mikroklima v letních vedrech.

Navržený systém zavlažování řeší 1422 metrů čtverečních travnatých ploch prostřednictvím výsuvných zavlažovacích ventilů a zajišťuje kapkovou závlahu 23 nových stromů.

„Vybrali jsme stromy, které dobře snášejí sucho," řekl místostarosta Petr Kunc (TOP 09). Dešťová voda má zajistit polovinu potřebné vody k zalévání. Na náměstí už se nebudou budovat zpevněné plochy, ale všechny budou mlatové, aby se mohla voda přirozeně vsakovat a zároveň nebudou akumulovat teplo jako beton či asfalt.

Úpravy náměstí stály městskou část téměř devět milionů korun, polovinu zaplatil magistrát. Židenice chystají také projekt, jenž umožní zavlažovat plochy na dětském hřišti v Nopově ulici, vzniknou zde také pítka a mlžítka.

Problém se zavlažováním stromů a trávníků se ukázal letos v létě, kdy v Brně měsíc prakticky nepršelo a většina ploch byla hnědá. Právě akumulace a využívání dešťové vody může trávníkům i stromům ve městě výrazně pomoci.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky juliánovské náměstí, juliánov, kašna, fontána, voda, dešťovka, nádrž, zeleň, zalévání, strom, trávník, zavlažování, Petr Kunc, TOP 09, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Juliánovské náměstí prošlo rekonstrukcí. Nově se budou trávníky a stromy zavlažovat dešťovkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.