Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Novým partnerským městem Brna se stane ukrajinský Lvov

Moravská metropole se chystá v následujících letech navázat užší vztahy s Lvovem. Brno udržuje se západoukrajinským městem již nyní četné kontakty především na kulturní a sportovní úrovni. Posílit a zároveň zjednodušit mezinárodní vztahy má připravované uzavření partnerství. Záměr navázání oficiálního partnerství oznámil primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno), kterého pojí k významnému městu západní Ukrajiny zvláštní osobní pouto.

Spojenectví mezi Brnem a Lvovem se doteď odehrávalo převážně na úrovni soukromých subjektů, většinou prostřednictvím Českého centra ve Lvově. Užší spolupráci na Urajině plánuje navázat také Knihovna Jiřího Mahena a vznikající Český dům Lvov.

Obě instituce by si mohly poskytovat prostředí pro tematické výstavy, workshopy a další akce přibližující kulturu obou národů. Dlouhodobější spolupráce se může, podobně jako v případě partnerského města Poznaně, rozšířit do pravidelných Dnů ukrajinské kultury v Brně a recipročně Dnů české kultury ve Lvově.

O výku češtiny je mezi Ukrajinci obrovský zájem

Na kulturní úrovni už nyní v obou městech probíhá Měsíc autorského čtení. České centrum ve Lvově je navíc místem, kde lze složit mezinárodní certifikát z českého jazyka. Zájem o výuku češtiny je podle města na Ukrajině mimořádný, obzvláště mezi mladou generací.

„Partnerství s městem Lvov je také v souladu s meziregionálními vztahy Jihomoravského kraje, neboť jeho partnerským regionem je právě Lvovská oblast. Nabízí se tak možnost koncentrace zahraniční spolupráce do společné oblasti,“ dodal náměstek Hollan.

Hollan ve Lvově letos oznámil novou leteckou linku

Hollan letos již překvapil veřejnost, když v polovině července oznámil na tiskové konferenci k fotbalovému turnaji Eurofanz ve Lvově plány na zavedení nové letecké linky. Podle Hollana by se z Brna na Ukrajinu mohlo létat v "dohledné době".

Brno podpoří lvovský Český dům

Jako první krok, který by symbolicky uvozoval partnerství měst dříve, než bude smluvně zakotveno, se nabízí finanční pomoc Českému centru ve Lvově při projektu Český dům Lvov. „V současnosti je zázemí ve Lvově velmi nedostačující a vybavením zaostalé. Český dům se plánuje zřídit v Městské knihovně Lvov. Vytvoří se tak důstojný, soběstačný prostor pro setkávání a mezinárodní spolupráci. Jeho otevření symbolicky připadá na 28. října, na sté výročí založení Československa,“ popsal Hollan. 

Na stavbu již existuje projektová dokumentace, podle níž jsou náklady stanoveny na 2,5 milionu korun. Brno by na jeho vznik mohlo přispět půl milionem korun. 

Hollanovo lvovské "I want more" oblétlo republiku

Matěj Hollan má k ukrajinskému městu velmi osobní vztah. Před dvěma lety se totiž na sociálních sítích objevilo video, na kterém bičuje polonahého primátorova náměstka servírka v místní sado-maso kavárně. Hollan přitom doprovázel každý švih bičem výkřikem "I want more - já chci víc". V následujících týdnech si pak o tento již kultovní slogan doplňovaly profilové fotky na Facebooku stovky lidí z Brna i celého Česka.

Autoři | Zdroj s použitím TZ

Štítky Brno, Lvov, partnerství, hollan, měsíc autorského čtení, letecká linka, český dům, české centrum, Matěj Hollan, Ukrajina, Žít Brno, kultura, Jiří Mahen, Hotel Český dům Duchcov, Měsíc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým partnerským městem Brna se stane ukrajinský Lvov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.