Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Město a kraj chtějí společně postavit cyklostezku okolo Prýglu. Od Rakovce po hrad Veveří

Brněnští radní doporučili v úterý zastupitelstvu schválit dohodu o spolupráci při stavbě cyklostezky kolem Brněnské přehrady. Dosud tento záměr mělo jak město, tak Jihomoravský kraj, existovaly však jen studie, nikoliv potřebná dokumentace. Stávající dohoda má přípravu prací urychlit.

„Dohoda počítá s tím, že na základě smlouvy o spolupráci vyhotoví Jihomoravský kraj dokumentaci potřebnou pro územní rozhodnutí a následně dojde k dohodě o dalším postupu stavby,“ uvedl náměstek primátora odpovědný za investice a dopravu Richard Mrázek.

Nová cyklostezka by měla vyrůst v úseku Rakovec – lávka pod hradem Veveří.  Z celkové předpokládané délky cyklostezky cca 5,6 km lze vést zhruba 1,4 km na společném zemním tělese s komunikací. Na cyklostezku chce město čerpat dotace z Evropské unie. 

Tři metry šířky je málo, zní od cyklistů

Oznámení spolupráce na facebookové stránce města však hned vyvolalo polemiku. Například brněnský cyklista a aktivista z iniciativy Brno na kole Michal Šindelář poukázal na neodstatečnou šířku plánované stezky.

„Jó investičním záměrem nezarmoutíš, že jo. Ale ta šířka stezky 3 metry je nedostatečná. Stačí se podívat na Svrateckou cyklostezku mezi Heršpickou a Olympií, jak složitý a někdy bohužel i nebezpečný je obousměrný pohyb lidí na kolech, na bruslích, s kočárky a pěších na stezce o takové šířce. Co tak dát minimum 4 metry, kde to nepůjde jinak, a ve většině trasy dát 5 metrů?," vyslal otázku do pléna Šindelář.

Cyklisté musí na silnici

Mezi pláží Rakovec a hradem Veveří cyklostezka dosud chybí. Cyklisté tak musí využít běžnou silnici, což vedlo v minulosti k řadě dopravních nehod. O vybudování cyklostezky usilují i bystrčtí zastupitelé. „Bez využití silnice to v současné době nejde. Budeme proto rádi, pokud dělníci spolu s její opravou vystaví i cyklostezku,“ uvedl Rovnosti v minulosti starosta bystrce Tomáš Kratochvíl.
 

Autoři | Foto ilustrační foto | Zdroj s použitím TZ

Štítky prýgl, Brněnská přehrada, cyklostezka, záměr, Jihomoravský kraj, brno, Hrad Veveří, silnice, cyklista, Richard Mrázek, Evropská unie, Rakovec, Tomáš Kratochvíl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město a kraj chtějí společně postavit cyklostezku okolo Prýglu. Od Rakovce po hrad Veveří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.