Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno chce do roku 2025 zcela vymýtit bezdomovectví rodin s dětmi

Brněnští radní vzali v úterý na vědomí akční plán na ukončení bezdomovectví, který předložilo koaliční hnutí Žít Brno. Rada ho zatím neschválila a chce ho dopracovat například o objem finančních prostředků na sociální péči nebo o návrh kompenzací pro městské části, které se do projektu zapojí a poskytnou pro lidi bez přístřeší byty.

Primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno) uvedl, že  plán dopracuje a ještě do voleb ho radě předloží. Akční plán má do osmi let vymýtit bezdomovectví rodin ve městě. 

Rodin v bytové nouzi jsou stovky

V Brně je kolem 500 rodin v bytové nouzi, které bydlí v ubytovnách, azylových domech a dalších nevyhovujících podmínkách. Žít Brno má projekt Rapid Re-housing, na základě kterého přidělilo 50 rodinám v nouzi městské byty. Podle Žít Brno se prokázalo, že s touto skupinou pracovat lze, a proto je možné přijmout systémové opatření v podobě akčního plánu.

Startovací byty pro mladé, hendikepované, seniory a sociální bydlení 

Podle lidoveckého náměstka Petra Hladíka rada vzala akční plán na vědomí a přijala k němu dvě usnesení. „Jedno ukládá odboru sociální péče do jednoho měsíce připravit návrh rozsahu objemu finančních prostředků sociální péče a za druhé rada uložila odboru sociální péče a bytovému odboru, aby předložil akční plán pronájmu a bydlení, který bude směřovat ke čtyřem skupinám. Bude to startovací bydlení pro mladé, potom sociální bydlení, bydlení pro handicapované a také pro seniory," uvedl Hladík.

Podle radního Marka Janíčka (ANO) padlo mnoho návrhů, jak plán vylepšit. „Zatím do toho nebyly vtažené městské části. Nejsou nastavená pravidla, jak jim budou kompenzované například náhrady za snížené nájemné nebo jak se bude kompenzovat dyskomfort současných nájemníků, pokud se k nim do domu taková rodina přistěhuje," uvedl Janíček.

Hollan uvedl, že je rád, že konečně padly věcné návrhy. „Zapracuju to a budu to chtít dál řešit a ještě do voleb předložit na radu," řekl  Hollan.

Městské byty mají doplnit soukromé zdroje

Volby jsou 5. a 6. října. Žít Brno si vytyčilo za cíl získat ročně 100 bytů, z toho 75 od města a 25 z jiných zdrojů, jako například od neziskových organizací či soukromého sektoru. Snížené nájemné by činilo 57 korun za metr čtvereční. S rodinami by pracovali sociální pracovníci, kteří by jim pomáhali udržet si bydlení, ale také s prací nebo s rodinou.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky bezdomovectví, rodiny s dětmi, strategie, 2025, Brno, hollan, rodina, Žít Brno, bydlení, rada, Matěj Hollan, Petr Hladík, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce do roku 2025 zcela vymýtit bezdomovectví rodin s dětmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.