Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jaké je být vězněm v nejtvrdším habsburském žaláři? Špilberk zavře zájemce na noc do kasemat

„Do kasemat s ním!“, bylo možná to poslední, co odsouzenci na přelomu 18. a 19. století slyšeli na svobodě. Pak už je čekaly jen roky za zdmi cel v Brně na Špilberku. Jak museli při výkonu trestu pracovat? Co jedli a jak často? Dalo se vůbec v temných kasematech usnout? Špilberk letos opět otevře kasemata veřejnosti. Tentokrát budou mít zájemci příležitost nocovat v nejtvrdším habsburském vězení pouze jedinou noc v roce - v sobotu 25. srpna.

Tvrdý vězeňský režim

Díky nevšednímu zážitku lidé zjistí, jaká jsou kasemata v noci, ale také se seznámí s krutými podmínkami vězeňství za doby josefínské. Každé nocování začne ve 22 hodin. Návštěvníci v rolích vězňů se nejdříve podívají, jak cely v kasematech vypadají, nahlédnou i do strážnice nebo mučírny (kde můžou vyzkoušet třeba svíravou palečnici). Pak už je čeká tvrdý vězeňský režim.

Pro dospělé v dobré fyzické kondici

 „Není to úplně pro děti a starší lidi. Součástí akce je prohlídka kasemat, kde se hodně chodí po schodech, zároveň se spí na původních dřevěných pryčnách," upřesnil mluvčí Michael Kalábek.

Zájemci musí být plnoletí a v dobré fyzické kondici. Telefony a baterky by měli nechat doma, bez spacáku a karimatky se naopak neobejdou. Vstupenky je možné zakoupit na pokladně v kasematech na hradě Špilberku a také na pokladně na Měnínské bráně  Kapacita každého konání je omezena na š5 návštěvníků. Rezervace vstupenek se neprovádí.

Autoři | Foto Muzeum města Brna

Štítky noc v kasematech, Špilberk, kasematy, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaké je být vězněm v nejtvrdším habsburském žaláři? Špilberk zavře zájemce na noc do kasemat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.