Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno o víkendu zaplní víly a pohádkové bytosti. Přilétnou na společný piknik

Pokud se půjdete o víkendu projít městem a prolétne okolo vás víla, ničeho se nelekejte. V Brně se po vzoru zahraničních akcí poprvé setkají lidé, kteří se zajímají o víly a další bytosti z bájí, pověstí a fantastické literatury. Na první Fairy Picnic mohou v sobotu přijít v kostýmu, není to však podmínkou. V Británii, ale také v Německu je o podobné akce velký zájem.

„Poprvé jsem o těchto akcích v zahraničí slyšela před pěti lety, a tak mě napadlo, proč to nezkusit udělat tady," prohlásila organizátorka Iveta Neuschlová. Fairy Picnic se uskuteční v areálu známém jako Malá Austrálie u zastávky Velodrom. Jeho součástí budou tvůrčí dílny, přednášky i hudební produkce.

Kostýmy české mytologie

Asi nejznámějším ze zahraničních festivalů víl je 3 Wishes Faery Fest, který se koná v Británii. Tam jsou okřídlené víly součástí folkloru a pohádek. V česku jsou tradice jiné, podle Neuschlové to ale nijak nevadí. „Každá země má své příběhy a báje, kde se tyto bytosti vyskytovaly. U nás a ve slovanské mytologii máme rusalky, divoženky nebo třeba vodníka," řekla Neuschlová.

Na festivalu očekává jak lidi v kostýmech typických britských víl, tak těch českých. Jejím záměrem je využít festival jako možnost soustředit lidi, kteří se o víly zajímají, na jedno místo, a pomoci tak vytvořit komunitu v Česku. „Hlavní ale je, aby si to účastníci užili," dodala.

Přednášky, dílny, workshopy, výstava

Vstupné na akci je 50 korun. Kromě hudební produkce jsou na programu také přednášky jako Svobodný život na barbarské osadě a stavba srubu, Moje tělo, moje stabilita či Elfové v magii a urban fantasy.

Návštěvníci, kteří nestihnout dokončit vílí kostým, si budou moci vyrobit několik doplňků při workshopech nebo si nechat pomalovat tvář. Umělci, kteří by rádi propagovali své dílo na festivalu, se stále mohou přihlásit o místo v programu. Unavené víly si budou moci posedět u šálku čaje a vodní dýmky v čajovně nebo se podívat na výstavu obrazů.

Foto Atistatplay, deviantart.com | Zdroj ČTK

Štítky fairy picnic, víly, kouzelné bytosti, setkání, piknik, Brno, Velká Británie, festival, Německo, přednáška, Česko, Austrálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno o víkendu zaplní víly a pohádkové bytosti. Přilétnou na společný piknik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.