Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnský policista odmítl úplatek v bitcoinech v astronomické výši 384 milionů. Vše raději nahlásil

Obdivuhodnou profesní čest si zachoval brněnský policista Lukáš Lazecký. Při vyšetřování případu hackera ze severní Moravy Petra Křístka totiž odmítal úplatky, které se časem vyšponovaly až na 384 milionů korun. Nabídku obrovské sumy peněz raději nahlásil kolegům. Celý případ nyní projednává Městský soud v Brně. O věci jako první informoval server iDnes.cz.

Na vyšetřujícího Lazeckého se obrátil otec jeho bývalé partnerky se žádostí o schůzku. Na té mu sdělil, že jedná v zájmu hackera Petra Kříštka, kterého vyšetřovali policisté a v minulosti mu zabavili harddisk. Muž policistovi nabídl 40 milionů korun na ruku. Lazecký ale vše ihned nahlásil kolegům a společně rozjeli tajný plán - na oko ve vyjednávání o úplatku pokračoval. Obsah žádaného zašifrovaného zisku totiž policisté neznali. 

Bitcoiny v astronomických částkách

S dalšími schůzkami se zvyšovala i cena za předání harddisku. Lazecký postupně zjsitil, že by na uvedeném zařízení měly být uloženy přístupové údaje k více než 3200 bitcoinům. Jejich cena přitom tehdy raketově rostla a v době nabídky měl tak disk hodnoty téměř tři čtvrtě miliardy. Lazeckému byla nakonec nabídnuta přesně polovička přes 1600 bitcoinů v tehdejší aktuální hodnotě 384 milionů korun.

Petr Porsche

Jak Křístka k tak obrovskému množství bitcoinů dospěl, zatím není jasné. Podle policistů a obžaloby se v minulých letech hacker dopustil celé řady internetových podvodů, kdy se vloupal lidem i firmám do emailových schránek, vystavoval a nechal si proplácet falešné faktury. Díky tomu si tak žil na vysoké noze a podle Mf Dnes mu jeho přátelé dali přezdívku Petr Porsche. Křístka už si v minulosti za internetové podvody odseděl 4 roky.

Křístkovu trestnou činnost i pokus o úplatek policisty nadále rozplétá Městský soud v Brně.

 

Autoři | Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda | Zdroj iDnes.cz

Štítky úplatek, Bitcoin, harddisk, hacker, Severní Morava, městský soud, Městský soud v Brně, Porsche

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský policista odmítl úplatek v bitcoinech v astronomické výši 384 milionů. Vše raději nahlásil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.