Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kvalita vody na Prýglu se neustále zlepšuje. Koupat se dá už na třech koupalištích

Voda na Brněnské přehradě se pomalu zlepšuje. Zatímco v červenci museli hygienici zakázat koupání na všech pěti jejích koupalištích, nyní už se lze ve třech z nich koupat. Na Sokolském koupališti, v Rokli a Osadě má voda jen horší jakost, což však rekreaci nevadí. Na Kozí horce a v Rakovci je koupání stále zakázané, protože je voda nebezpečná. Za týden se voda zhoršila v nádraži Palava, rybníku Suchý a na Nových Mlýnech, ale stále je vhodná ke koupání.

Hygienici na přehradě zakázali koupání v půli července, protože se kvůli vedru a suchu přemnožily sinice. Výstraha zůstává platná na dvou z pěti koupališť přehrady, u tří se postupně situace zlepšila a lze se tam koupat. Rakovci a Kozí horce by se ale lidé měli vyhnout, voda by jim mohla způsobit zdravotní potíže, jako například vyrážku, zánět spojivek, trávicí potíže nebo horečku.

Oproti minulému týdnu se zhoršila jakost vody v Palavě a rybníku Suchý na Blanensku nebo na Nových Mlýnech na Břeclavsku. Rekreace je ale možná, stejně jako ve Výrovicích na Znojemsku a dalších přírodních koupalištích, která žádné větší problémy nemají. Patří mezi ně například Lučina nebo Bohuslavice na Hodonínsku, přírodní biotop v Brně-jihu nebo Bantice, Vranovská přehrada a Vémyslice na Znojemsku i Luleč na Vyškovsku.

Hygienici sledují desítku nejnavštěvovanějších přírodních koupališť a informace o další desítce jim posílají samotní provozovatelé. Údaje najdou návštěvníci na informačních tabulích.

V posledních letech hygienici nemuseli nikde zakazovat koupání, letos je ale velké teplo a sucho, což vedlo ke zhoršení kvality vody na přehradě. Přehrada v Brně byla v minulosti nevhodná ke koupání, po jejím vyčištění za stovky milionů se v ní opět mohli lidé koupat. Nyní se asi po deseti letech voda zhoršila, postupem času se ale má její stav zlepšovat.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky koupání, Prýgl, zákaz, zlepšení, koupaliště, přehrada, Rokle, Rakovec, Brněnská přehrada, Kozí horka, okres Znojmo, Kozí, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody na Prýglu se neustále zlepšuje. Koupat se dá už na třech koupalištích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.