Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Řeka Dyje bude do roka o více než kilometr delší 

Řeka Dyje mezi Českem a Rakouskem bude do roka celkově o více než kilometr delší. Vodohospodáři k jejímu toku napojí ramena, která odstavili zhruba před 40 lety. Hranice mezi oběma státy vede středem řeky Dyje, měnit se ale nebude.

Napojování odstavených ramen je jedno z opatření v boji proti dopadům sucha, stát to bude asi 23 milionů korun. Vodohospodáři obou států v rámci společného projektu prodlouží hraniční úsek Dyje mezi Břeclaví a soutokem s Moravou. Rakušané napojí dva meandry, jeden napojí Povodí Moravy na české straně.

Práce na rakouské straně začaly k 1. srpnu, česká strana se přidá v polovině srpna, kdy už nebude riziko vyplašení hnízdících ptáků. „Zpočátku budou práce probíhat mimo řečiště Dyje, ale v první polovině září se přesunou i do vlastního toku. Napojením vrátíme Dyji téměř třetinu své původní délky, kterou ztratila při úpravách, a současně také typický charakter nížinné řeky," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Řeku Dyji společně s Moravou obklopuje největší a ekologicky nejcennější komplex lužních území střední Evropy. Napřímením toku v 70. a 80. letech 20. století se tok zkrátil téměř o 3,2 kilometru. Současně s tím byly podél hraničního úseku Dyje vybudovány na obou březích protipovodňové hráze.

Opatření měla jednak stabilizovat státní hranici mezi Rakouskem a tehdejším Československem, jednak zajistit protipovodňovou ochranu.

Výzvu při projektování představovala hranice mezi oběma státy, která vede středem Dyje a změna jejího toku by tedy znamenala i změnu státní hranice. Aby hranice zůstala stálá, vodohospodáři i přes napojení meandrů zachovají současné koryto řeky.

Stavební práce na tomto úseku Dyje ale omezí plavbu. Pokud se přesto někdo vydá na řeku, vodohospodáři doporučují plavbu ukončit u dřevěného mostu v lokalitě Pohansko. Dále po toku se už bude pohybovat těžká stavební technika a není tam jiné vhodnější místo k opuštění řeky.

Práci vodohospodáři ukončí nejpozději v listopadu 2019, v příští plavební sezoně ale už znovu bude možné řeku s opatrností sjíždět.

Foto Povodí Moravy | Zdroj ČTK

Štítky Řeka Dyje, meandr, prodloužení, Rakousko, Dyje, vodní hospodářství, Česko, Povodí Moravy (státní podnik), Morava, Břeclav, střední Evropa, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řeka Dyje bude do roka o více než kilometr delší   |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.