Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnští vědci si nechali v Americe patentovat technologii, která prodlouží život lidem s nemocným srdcem

Pacientům, kteří trpí srdeční arytmií, může v budoucnu pomoci nově vynalezená technologie určující elektrickou aktivaci srdečních komor a s přesností na jednotky milisekund měří vzájemné zpoždění, prozradil Pavel Jurák z oddělení Medicínských signálů Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR. Technologii vysokofrekvenčního EKG vyvinuli vědci z tohoto ústavu s kolegy z brněnského pracoviště ICRC a firmy M&I Praha a získali na ni americký patent.

Díky technologii lze stanovit přesněji léčbu pro konkrétního pacienta se selhávajícím srdcem a výrazně prodloužit život. „U zdravého srdce se obě komory aktivují současně, tedy synchronně. U nemocného, například po rozsáhlém infarktu, může docházet ke zpoždění aktivace levé komory, výkon srdce se snižuje a srdeční choroba se zhoršuje. Existuje sice efektivní léčba komorové dyssynchronie pomocí speciálního kardiostimulátoru, ale ta nefunguje u každého," vysvětlil Jurák.

Nová technologie využívá vysokofrekvenční složky v signálu EKG. „Ty určí rozložení elektrické aktivace v jednotlivých částech srdečních komor a stanoví případné časové zpoždění. Tento číselný údaj v milisekundách poskytne lékaři cennou informaci o tom, zda je terapie pro pacienta vhodná," uvedl Jurák.

Nová technologie podle něj navíc umožní zlepšit nastavení stimulátoru u již zahájené léčby pro nejlepší možný výkon srdce jako pumpy. Její výhodou je jednoduchý a neinvazivní postup. „Pro účinnou diagnostiku stačí běžné umístění elektrod, které se v klinické praxi využívá pro měření dvanáctisvodového EKG. Diagnostika je levná a snadno dostupná," uvedl Pavel Leinveber z týmu vědců.

Na vytvoření nového diagnostického monitoru vědci pracují. „Cílem je vytvořit jednoduché interaktivní experimentální zařízení pro ověření metodiky v klinické praxi s termínem dokončení v roce 2019," doplnil Jurák. Pokud bude vývoj technologie úspěšný, stvrdí jej certifikace a následné klinické využití.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky technologie, Amerika, Mezinárodní výbor Červeného kříže, Akademie věd České republiky, Praha, léčba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští vědci si nechali v Americe patentovat technologii, která prodlouží život lidem s nemocným srdcem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.