Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kvalita vody na Prýglu se lepší, v Rakovci a na Kozí horce však stále platí zákaz koupání

Kvalita vody v Brněnské přehradě se proti předchozímu měření hygieniků místy mírně zlepšila. Z pěti sledovaných koupališť ale stále platí zákaz koupání v Rakovci a na Kozí horce. Nevhodná voda ke koupání je na Sokolském koupališti i Osadě. Zhoršenou jakost vody hygienici naměřili v Rokli, koupat se tam už ale dá.

Dosud platil zákaz koupání ve všech sledovaných přírodních koupalištích Brněnské přehrady. Zhoršená jakost znamená, že voda může být například kalná, obsahovat nečistoty nebo může být cítit rybinou. Lidé se ve vodě ale mohou koupat a neměla by jim způsobit problémy. Menší potíže mohou mít citliví jedinci.

Pokud voda "kvete", není bezpečná ke koupání

V Brněnské přehradě se zatím kvalita vody dosud jen zhoršovala, množily se sinice, které nakonec na hladině vytvářely takzvaný vodní květ. Za takové situace je koupání nebezpečné zejména pro děti a starší lidi, protože přicházejí do přímého kontaktu s toxiny, které sinice produkují. Reakce pak může být od kožních potíží až po teploty nebo žaludeční a střevní problémy.

Zhoršená voda je i v jiných nádržích

Zhoršenou jakost vody hygienici tento týden zaznamenali v nádrži Letovice na Blanensku v koupališti Svitavice, stále je i v nádrži Výrovice na Znojemsku. Mírně zhoršená kvalita vody je i v nádrži Nové Mlýny na Břeclavsku, ve vodní nádrži Letovice v části Vranová, obdobně je na tom i nádrž Palava na Blanensku či rybník Suchý na Blanensku.

Kvalitní voda je stále ve Vranovské přehradě, Vémyslicích na Znojemsku, Lulči na Vyškovsku i Lučině nebo Bohuslavicích na Hodonínsku, Kovalovicích na Brněnsku i v přírodním biotopu v Brně-jihu a jezírku Wellness Infinit Maximus v Brně.

Hygienici v kraji sledují desítku koupališť, kde kvalitu vody hodnotí minimálně jednou za měsíc, mohou ale i jednou za týden. U další desítky koupališť jim posílají informace jejich provozovatelé a hygienici tam mohou udělat i vlastní kontrolu.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky koupání, Prýgl, zákaz, sinice, špinavá voda, zlepšení, kvalita vody, koupaliště, Rakovec, Kozí horka, Brněnská přehrada, nádrž, Rokle, okres Blansko, okres Znojmo, Letovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody na Prýglu se lepší, v Rakovci a na Kozí horce však stále platí zákaz koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.