Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stavba městského okruhu v úseku Žabovřeská se kvůli napadení může zdržet až o měsíce

Nikým neočekávaná komplikace zdrží začátek stavby velmi důležitého velkého městského okruhu v úseku Žabovřeská. Těsně před tím, než nabylo poslední stavební povolení projektu právní moci, se proti němu odvolal spolek Voda z Tetčic. Nyní tak odvolání půjde do správního řízení a posuzovat ho bude Ministerstvo dopravy. Spolek se přitom v minulosti angažoval pouze v tématu modernizace železniční tratě Brno - Zastávka. Jeho odvolání se navíc týká pouze formálních náležitostí stavby, stavbu jako takovou nenapadá.

Stavba nového úseku městského okruhu je přitom na zahájení připravena po všech směrech. Celkem získala tři stavební povolení, čtvrté – ale zároveň to neobsáhlejší – mělo vstoupit v platnost minulý týden. Pár dní před tím jej však napadl uvedený spolek.

„Jak je patrné už z názvu spolku, Voda z Tetčic, není primárně usídlen ani zaměřen na území města Brna. Tento fakt se také potvrdil po prostudování odvolání ke stavebnímu řízení. Všechny uváděné výtky směřují pouze k formálnímu procesu stavebního řízení a nijak neřeší stavbu jako takovou, nepřichází s faktickými podněty ke zlepšení stavby. Z tohoto hlediska působí celé odvolání čistě jako obstrukce,“ uvedl náměstek primátora města Brna pro oblast investic a dopravy Richard Mrázek.

Při připomínkovacím řízení žádná námitka

Hlavní investor stavby, Ředitelství silnic a dálnic, je podle slov ředitele Závodu Brno Davida Fialy tímto postupem překvapený. „Spolek Voda z Tetčic za celou dobu neprojevil zájem stavbu připomínkovat. Možností přitom bylo mnoho, zapojit se mohl do každého řízení, které vždy v pořádku proběhlo,“ prohlásil Fiala.

Odvoláním se nyní bude zabývat Ministerstvo dopravy. Správní řízení se může podle Fialových odhadů protáhnout i na měsíce.

Dlouholetý spor o modernizaci tratě

Za spolkem Voda z Tetčic stojí Josef Dvořák. Do povědomí veřejnosti vstoupil spolek v minulosti především bojem proti modernizaci tratě Brno - Zastávka, proti které bojoval dlouhá léta. Dvořákova blokáda byla nakonec núspěšná a trať projde rekonstrukcí příští rok. 

ČTĚTE TAKÉ: Modernizace železniční tratě Brno - Zastávka má začít ve druhé polovině příštího roku 

Politický boj?

Vzhledem k tomu, že je napadení stavebního povolení založené na formálních záležitostech, může působit jako obstrukce. Motiv odvolání stále není jasný. Podle Mrázka za tím může být politika. „Možná to souvisí s tím, že jsou na podzim volby a někdo nechce, aby se začala velká a pro Brno velmi důležitá stavba," uvedl Mrázek. Předseda spolku Dvořák na dotazy novinářů neodpovídá. 

Štítky Velký městský okruh, Žabovřeská, stavba, začátek, léto, ohrožení, voda z tetčic, děti země, Brno, Tetčice, stavební povolení, Silnice I/42, Josef Dvořák, Richard Mrázek, Tim Hamilton, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba městského okruhu v úseku Žabovřeská se kvůli napadení může zdržet až o měsíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.