Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Japonsko, Rumunsko nebo Sýrie. Na Masaryčce se v létě učí češtinu lidé z celého světa

Cizinci se budou na Masarykově univerzitě učit v následujících čtyřech týdnech česky. V pondělí začal 51. běh Letní školy slovanských studií, potrvá do 18. srpna. Letos je to 25 let od vzniku kabinetu. Tento ročník se do kurzu přihlásilo 135 studentů ze 36 zemí světa. Na Filozofické fakultě se tak v pondělí na slavnostním zahájení sešli studenti například z Japonska, Slovinska, Rumunska či Sýrie.

Od náctiletých až po seniory

Účastníci obdrželi stipendium ministerstva školství nebo Kabinetu češtiny pro cizince, někteří si kurz zaplatili sami. Patří mezi ně lidé všech věkových kategorií. „Nejstarším účastníkem je student s rokem narození 1949, nejmladší se narodil v roce 2002," řekla vedoucí Kabinetu češtiny pro cizince a ředitelka letní školy Eva Rusinová.

Studenty rozdělili do 10 skupin podle stupně pokročilosti. Vyučovat se bude pět hodin denně od pondělí do soboty. Kurzy povede 15 lektorů. Nabídka dopoledních kurzů a odpoledních přednášek a besed o české literatuře či kultuře je doplněna také zábavným programem.

„Na večerní hodiny jsme připravili filmový klub, kondiční cvičení, hodiny tance a zpěvu a také autorské čtení básníka a překladatele Tomáše Míky," řekla Rusinová.

Výlety do přírody či exkurze pivovaru

Připraveny jsou i páteční a nedělní exkurze, které zájemce zavedou například do Beskyd, Javoříčských jeskyní, Prahy nebo Olomouce. Navštívit mohou třeba i pivovar v Černé Hoře.

Kabinet češtiny pro cizince vznikl v roce 1993 a převzal správu Letní školy slovanských (bohemistických) studií. Vede krátkodobé i dlouhodobé kurzy pro cizince. Podléhá filozofické fakultě, která příští rok spolu s celou Masarykovou univerzitou oslaví 100. výročí založení.

Foto MUNI | Zdroj ČTK

Štítky Letní škola slovanských studií, Masarykova univerzita, výuka češtiny, Japonsko, Rumunsko, Sýrie, Slovinsko, Tomáš Míka, Pivovar Černá Hora, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Japonsko, Rumunsko nebo Sýrie. Na Masaryčce se v létě učí češtinu lidé z celého světa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.