Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Město si u svých akcí míru hlasitosti hlídat musí. U soukromých koncertů ne, rozhodl soud

Brno musí omezit nadměrný hluk na náměstí Svobody u akcí, které samo pořádá, nevztahuje se to však na akce a shromáždění, jež pořádají jiné subjekty. Uvedl to tajemník městské části Brno-střed Petr Štika na základě středečního rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Město vede dlouhodobě spor s manželi Novákovými, kteří si stěžují na hluk z produkce na náměstí. Spor vygradoval v pondělí narušením koncertu amerického zpěváka sirénou, která se ozývala z Novákova bytu. Počin nejspíš skončí v přestupkovém řízení.

Rodina se s městem soudila už v minulosti

V čísle 11 na náměstí Svobody bydlí rodina Novákových, která se s městem v minulosti soudila kvůli hlasitým akcím. Spor úspěšně dovedla až k Ústavnímu soudu, město pak akce začalo regulovat.

Oznamovatel útočil i na charitativní akce

Stejný oznamovatel se proti akcím na náměstí staví dlouhodobě. Podle Štiky tentýž člověk například letos v únoru požadoval ukončení klidné akce na podporu dětské onkologie, jejíž účastníci rozdávali letáčky a pořádali sbírku pro dětské pacienty.

Zrušená sobotní akce

Nyní se na krajský soud obrátili pořadatelé shromáždění nazvaného Hudbou proti násilí, které se mělo konat v sobotu. Městská část Brno-střed s ohledem na dřívější rozsudky navrhla, aby se akce nekonala na náměstí Svobody, ale na nedalekém Zelném trhu. Podle mluvčí Brna-středu Kateřiny Dobešové se akce v sobotu neuskuteční, protože pořadatelé nevěděli, jak soud dopadne. Uspořádají ji v jiném termínu.

Město musí hlídat hluk jen na svých akcích, rozhodl soud

Krajský soud rozhodnutí úřadu městské části zrušil. V rozhodnut uvedl, že povinnost omezit hlučné akce vznikla dřívějšími rozsudky městu Brnu a vztahuje se na jím pořádané akce. Podle soudu úřad může v nezbytně nutných případech stanovit podmínky konání shromáždění, například pokud bude v místě akcí více nebo je to nezbytné pro ochranu práv druhých nebo veřejného pořádku.

Shromáždění však nesmí být podmíněno povolením orgánu veřejné zprávy, zdůraznil soud. Mluvčí soudu Eva Lásková prohlásila, že nelze na základě rozsudku vyneseného v sousedském sporu mezi konkrétními osobami paušálně omezovat základní lidská práva, jako je právo shromažďovací.

„Krajský soud má za to, že k omezení práva shromažďovacího může dojít pouze v nezbytném případě, a to při respektování principu proporcionality," uvedla Lásková. Podle ní byla dřívějším rozsudkem uložena povinnost vlastníkovi pozemku, tedy statutárnímu městu Brnu. Městská část přitom vystupuje jako orgán státní správy, čili jako úřad jednající v přenesené působnosti.

ČTĚTE TAKÉ: VIDEO: Na Svoboďáku hrál světoznámý kytarista. Jeho koncert úmyslně přerušoval sirénou místní obyvatel 

Podle Štiky z rozhodnutí soudu vyplývá, že městská část nesmí zakazovat ani omezovat hudební produkce na náměstí Svobody. „Soud zcela doslovně konstatuje, že koncerty v rámci shromáždění nesmí být nikým omezovány ani narušovány a neplatí na ně žádné hlukové limity. Takto byl oznámen i Jazzfest," připomněl Štika pondělní akci, kterou narušila siréna při koncertu amerického jazzmana Billa Frisella. Na místě byli i policisté, kterým si někdo stěžoval na hluk z koncertu, řešit ale museli i sirénu. Podle policejního mluvčího Pavla Švába by mohlo být narušení koncertu přestupkem proti občanskému soužití.

Foto Pavel Kozelek | Zdroj ČTK

Štítky veřejné akce, míra hluku, stěžování, soukromé akce, město, soud, koncert, Brno, hluk, městská část, Brno-střed, Krajský soud v Brně, Thomas Morgan, Bill Frisell, Pavel Šváb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město si u svých akcí míru hlasitosti hlídat musí. U soukromých koncertů ne, rozhodl soud  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.