Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hlasitý alarm při koncertě na Svoboďáku bude řešit komise. Nespokojený obyvatel je známá firma

Pondělní brněnský koncert amerického jazzmana Billa Frisella a jeho narušení obyvatelem jednoho z přilehlých domů nejspíš bude mít dohru v přestupkovém řízení. Plyne to z vyjádření policie. Frisell s kapelou hrál na náměstí Svobody v rámci putovní přehlídky Bohemia Jazz Fest. Koncert rušil silný monotónní zvuk z oken domu číslo 11. Zvuk připomínal sirénu nebo bezpečnostní alarm.

Obyvatel domu č. 11 zavolal policisty

Policisté v pondělí na místo přijeli po telefonátu na linku 158, oznamovatel si stěžoval na nadměrný hluk z koncertu. Na náměstí ale museli policisté se strážníky řešit spíše zvukové narušování koncertu, které vadilo řadě návštěvníků. Přesně ve 22:00 skončil jak koncert, tak rušivý zvuk.

„Hlídka na místě vše zdokumentovala a po došetření bude pravděpodobně celá událost předána správnímu orgánu k dalšímu projednání," uvedl mluvčí policie Pavel Šváb. „Co se týče narušování koncertu, mohlo by se jednat o přestupek proti občanskému soužití. O něm by rozhodovala rovněž přestupková komise," řekl Šváb.

Podobný názor má tajemník městské části Brno-střed Petr Štika. „Podle naší právní klasifikace se jedná o přestupek proti občanskému soužití. Samozřejmě organizátoři Bohemia Jazz Festu mohou požadovat náhradu škody. To by mohlo vést ke změně právní klasifikace," uvedl Štika.

ČTĚTE TAKÉ: VIDEO: Na Svoboďáku hrál světoznámý kytarista. Jeho koncert úmyslně přerušoval sirénou místní obyvatel 

Připomněl, že koncert chtěla zaznamenat Česká televize. Podle Štiky byl koncert řádně ohlášený a splňoval všechny předpoklady, aby se mohl uskutečnit. Už během dne se ale proti konání koncertu několikrát ohradil obyvatel domu číslo 11 a žádal po tajemníkovi, aby zakročil. K zákazu nebo ukončení koncertu však nebyl žádný právní důvod, uvedl Štika.

ČTĚTE TAKÉ: Kulturní akce na Svoboďáku nesmí být hlučné. Brno definitivně prohrálo soudní spor 

Rodina se s městem soudila už v minulosti

V čísle 11 na náměstí Svobody bydlí rodina Novákových, která se s městem v minulosti soudila kvůli hlasitým akcím. Spor úspěšně dovedla až k Ústavnímu soudu, město pak akce začalo regulovat.

Oznamovatel útočil i na charitativní akce

Stejný oznamovatel se proti akcím na náměstí staví dlouhodobě. Podle Štiky tentýž člověk například letos v únoru požadoval ukončení klidné akce na podporu dětské onkologie, jejíž účastníci rozdávali letáčky a pořádali sbírku pro dětské pacienty.

Foto Pavel Kozelek | Zdroj ČTK

Štítky Bill Frisell, koncert, Svoboďák, alarm, siréna, přerušení, přestupková komise, poplašné zařízení, dům, Pavel Šváb, Thomas Morgan, hudební skupina, Brno, Česká televize, policie, Ústavní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlasitý alarm při koncertě na Svoboďáku bude řešit komise. Nespokojený obyvatel je známá firma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.