Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno usnadňuje cizincům komunikaci s úřady. K dispozici jim budou interkulturní pracovníci

Brněnský magistrát se snaží o co nejlepší integraci cizinců do města, pro obyvatele cizích národností tak zřídil instituci tzv. interkulturního pracovníka. Cílem je zpřístupnit úřady cizincům a ulehčit jim komunikaci , zároveň jim také představit jejich práva a povinnosti. O projektu město informuje také v letácích v několika jazycích. V Brně žije zhruba 30 tisíc cizinců ze 148 zemí světa a jejich počet každým rokem narůstá.

Cizinci v Brně pro město představují žádanou pracovní sílu napříč obory. Migrační politiku sice řídí stát, ale města mají povinnost hledat způsoby, jak aktivně napomáhat k nekonfliktnímu soužití, odstraňovat překážky integrace a podílet se na kvalitě života všech jeho obyvatel. 

Brno proto testuje projekt zvyšující srozumitelnost úřadů vůči cizincům s cílem rychle a úspěšně cizince do společnosti zapojit. Tito lidé se o projektu dozvědí pomocí letáků, které lze najít nejen v místech, kde se zdržuje daná komunita, ale i ve veřejných institucích, jako jsou školy, školky, úřady apod. 

Interkulturní pracovníci poradí ve všem. Ve světě je to běžné

Cílem celé kampaně je zjednodušit komunikaci s cizinci, představit jim jejich práva a povinnosti. Cizinci mohou kontaktovat interkulturní pracovníky za účelem poradenství jak z hlediska legislativy, tak jazykového. Stejně tak se mohou na interkulturní pracovníky obrátit zaměstnanci úřadů a veřejných institucí. Tato praxe je běžná i ve světě, například v britském Leedsu funguje interkulturní pracovník i pro česky hovořící obyvatele.

Ruština, ukrajinština, vietnamština, arabština a rumunština

V Brně prozatím pracují čtyři s nejpočetnějšími skupinami cizinců, hovořícími ukrajinsky a rusky, vietnamsky, arabsky a rumunsky. Při výběru jazyků se vycházelo ze statistik Ministerstva vnitra o počtu cizinců, kteří v Brně žijí a zohlednila se také míra ohrožení vyloučením ze společnost. 

Foto pixabay.com | Zdroj s použitím TZ

Štítky cizinci, Brno, interkulturní pracovníci, komunikace, úřady, projekt, Leeds

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno usnadňuje cizincům komunikaci s úřady. K dispozici jim budou interkulturní pracovníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.