Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zvykejme si na modré pruhy. V ulicích Brna začala příprava na rezidentní parkování 

Pracovníci Brněnských komunikací začali s přípravou na rezidentní parkování, které začne v historickém centru Brna fungovat od 1. září a ve vybraném nejbližším okolí od 1. listopadu. Na vozovku kreslí modré čáry určující parkovací místa a mění či doplňují svislé značení. Do konce srpna je potřeba takto vyznačit 31 ulic.

Do 1. listopadu budou podle ní následovat ulice v okolí třídy kapitána Jaroše, Grohovy a Antonínské. Regulace parkování bude v Brně fungovat po mnoha letech příprav, debat a změn. Podstata tkví v tom, že lidé, kteří budou chtít ve vymezeném území zaparkovat, musí mít v místě trvalé bydliště nebo provozovnu.

První auto v řádu stovek další v řádu tisíců

Zájemci musí auto a registrační značku nahlásit na úřadě a zaplatit poplatek. Lidé s trvalým bydlištěm zaplatí za první auto 600 korun, za druhé 15.000 a za každé další 30.000 za rok. Podnikatel s provozovnou platí za první 6000 korun, za druhé 30.000 a za každé další 40.000 korun. Pokud lidé jedou na návštěvu, mohou využít 100 bezplatných hodin ročně od člověka s trvalým bydliště, který si může ještě 50 hodin dokoupit za 100 korun.  Poté už je třeba stát buď v místě, které režimu rezidentního parkování nepodléhá, nebo uhradit standardní hodinovou sazbu. I v historickém centru zůstanou místa, která je možné využít pro krátkodobé parkování zdarma. V historickém centru jde o 30 minut.

První odtahy

Nové značení v pondělí komplikovali řidiči, kteří si auto nepřeparkovali.  „Zhruba 20 aut jsme museli odtahovat tři hodiny. Je to nepříjemnost pro nás i pro odtažené. Věříme, že v dalších dnech budou řidiči všímavější a včas si přeparkují podle informací na přenosném dopravním značení," řekla mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová. 

Součástí přípravy je také instalace nových parkovacích automatů. Letos jich bude 58 a příští rok 62. „Parkovné půjde platit mincemi a kartou, nikoliv bankovkami. S nimi totiž byly problémy ve chvíli, kdy byly navlhlé a automaty se musely opravovat," uvedla Navrátilová.

Podrobné informace najdou majitelé aut na webu www.parkovanivbrne.cz. Od 30. července se otevře také kontaktní centrum na adrese Zvonařka 5 a bude možné si zažádat o parkovací oprávnění.

Vedení města předpokládá, že se systém rozšíří postupně i do dalších městských částí, které mají s parkováním problém a rezidentní parkování jej může aspoň částečně řešit.

Foto Brno autem | Zdroj ČTK

Štítky rezidentní parkování, Brno, začátek, září, příprava modré pruhy, parkování, historické jádro města, bydliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvykejme si na modré pruhy. V ulicích Brna začala příprava na rezidentní parkování   |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.