Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prýgl má zhoršenou vodu, koupat se v něm ale dá

Ve všech pěti přírodních koupalištích na Brněnské přehradě je voda zhoršené kvality, ale je možné se v ní koupat. Voda ve Výrovicích na Znojemsku má mírně zhoršené vlastnosti, ostatní sledovaná koupaliště jsou bez problémů. Zhoršená jakost je v Rakovci, Rokli, na Sokolském koupališti, Kozí horce i Osadě. Lidé se ve vodě mohou koupat a neměla by jim způsobit problémy, menší potíže mohou mít citliví jedinci.

Phoršená jakost znamená, že voda může být například kalná, obsahovat nečistoty nebo může být cítit rybinou. Vodu bez problémů mají vodní nádrže Palava i Letovice nebo rybník Suchý na Blanensku, Nové Mlýny na Břeclavsku, Vranovská přehrada, Vémyslice i Bantice na Znojemsku, Luleč na Vyškovsku i Lučina nebo Bohuslavice na Hodonínsku, Kovalovice na Brněnsku i přírodní biotop v Brně-jihu a jezírko Wellness Infinit Maximus v Brně.

Hygienici sledují asi desítku koupališť, kde provádějí měření minimálně jednou za měsíc, mohou ale i jednou za týden. U další desítky koupališť jim posílají informace jejich provozovatelé a hygienici tam mohou provést i vlastní kontrolu. Informace pak nechávají rekreantům na tabulích.

Z nich vyplývá, zda je voda vhodná ke koupání, má mírně zhoršené vlastnosti, horší jakost, nebo není vhodná ke koupání. Kvalitu vody zhoršuje počasí. V teplu se množí sinice, déšť tam zase naplavuje nečistoty.

Foto Cyklo jižní Morava | Zdroj ČTK

Štítky koupaliště, jižní morava, prýgl, okres Znojmo, Výrovice, Rakovec, Brněnská přehrada, Letovice, okres Blansko, okres Břeclav, Nové Mlýny, Vodní nádrž Vranov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prýgl má zhoršenou vodu, koupat se v něm ale dá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.