Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Od července je možné získat cestovní pas nebo občanský průkaz do 24 hodin 

Cestujete do zahraničí a na poslední chvíli si potřebujete nechat vyrobit doklad? Od 1. července nabyla účinnosti změna zákona o občanských průkazech, která umožní vydávání osobních dokladů ve zkrácených lhůtách. Občané si tak můžou zažádat o občanský průkaz nebo cestovní pas do 24 hodin v pracovních dnech a do 5 pracovních dnů. 

A jak to celé probíhá? Občan může žádost o vydání dokladů ve zkrácených lhůtách podat na kterémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností, v Praze u úřadu městské části Praha 1 až 22 nebo na Ministerstvu vnitra v Praze. Doklady vydané do 5 pracovních dnů může pak převít tam, kde podal žádost o jeho vydání. Převzít doklady vydané do 24 hodin bude občan moci pouze na Ministerstvu vnitra v Praze. Na tomto pracovišti nebude možné podat žádost o občanský průkaz nebo pas ve standardních lhůtách. Tyto doklady zde nebude možné ani vyzvednout.

Cena vydaného pasu do 24 hodin je 6 tisíc korun u starších 15 let a 2 tisíce korun u mladších 15 let. U pasů vydaných do 5 dní od podání žádosti je cena poloviční. Ještě levněji vyjde expresní vyhotovení občanského průkazu, za který žadatelé zaplatí nanejvýš tisíc korun. 
 

Autoři

Štítky občanský průkaz, cestovní pas, lhůta, vyhotovení, doklad, pracovní den, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od července je možné získat cestovní pas nebo občanský průkaz do 24 hodin   |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.