Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Taťána Malá opisovala i v diplomové práci o chovu králíků. Podle univerzity ale o plagiát nejde

Opravdu krušné chvíle musí v posledních týdnech prožívat nová ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO). Poté, co byla za nevole velké části odborné i laické veřejnosti jmenována do úřadu , objevila se závažná podezření ohledně její diplomové práce na právnické fakultě Paneurópské univerzity v Bratislavě. Malá měla zkopírovat některé pasáže i s chybami a překlepy a dopustit se tak plagiátorství. Média nyní zaměřila pozornost i na její první diplomovou práci, kterou napsala o mikroklimatických podmínkách při chovu králíků. A také zde Malá na 11 stránkách opisovala. Podle Mendelovy univerzity však o plagiát nejde.

ČTĚTĚ TAKÉ: KOMENTÁŘ: O králících a insolvencích aneb Babišova Malá domů 
 

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (rozená Veličková) absolvovala Mendelovu univerzitu v Brně v roce 2005. Svůj inženýrský titul si zasloužila mimo jiné i obhajobou práce Mikroklimatické podmínky v chovu králíků. Po mediální smršti, která se strhla okolo údajného plagiátorství její diplomky z Bratislavy, se Mendelova univerzita rozhodla nechat její práci zanalyzovat.

Polovina sekce Literární přehled obsahuje nápadně podobné parafráze

„V literárním přehledu, který shrnuje poznatky o technologiích ustájení králíků a požadavcích na mikroklima, jsou v určitých pasážích citovány stejné literární zdroje, jako u diplomové práce zpracované na podobné téma v roce 2003," uvedla v tiskovém prohlášení mluvčí Mendelovy univerzity Jiřina Studenková.

Obě diplomové práce podle univerzity čerpají z dostupné literatury, která byla v té době k dispozici. „V součtu na cca 11 stranách z celkem 25 stran teoretické části Taťány Veličkové je patrný překryv v citovaných odstavcích (pasážích) použité literatury," stojí v prohlášení.

Parafráze nebo přepis?

Redaktoři deníku Právo se však po zveřejnění informací vydali hledat více do hloubky - k citovaným akademickým zdrojům. Porovnali přitom diplomovou práci Malé a diplomovou práci studentky, od které měla ministryně "parafrázovat", s primárními zdroji. Výsledek? Nekteré citované pasáže se u Malé slovo od slova shodují s parafrázemi diplomové práce studentky, nikoliv však s primárními zdroji. Toto zjištění tedy napovídá podezření, že Malá nečerpala z primárních zdrojů, ale opisovala celé parafráze z cizí diplomové práce.

Primární zdroje jsme neporovnávali, přiznává mluvčí

Deník Právo se poté s těmito nesrovnalostmi dotázal na Mendelovu univerzitu. Mluvčí přiznala, že škola práce s primárními zdroji nesrovnávala. „Byly pouze porovnávány diplomové práce, které měly podobné téma, ale do původních zdrojů, z kterých vycházely, se zpětně nešlo,“ uvedla Studenková. Škola záležitost znovu prošetří.

Práce je jinak originální a o plagiát nejde, uznává univerzita

Podezřelé pasáže se u diplomové práce Taťány Malé nacházejí pouze v jedné z jejích částí. Jinak je podle univerzity práce bezproblémová. „Diplomová práce Taťány Veličkové Mikroklimatické podmínky v chovu králíků z roku 2005 je originální prací z podstaty kapitol cíl, materiál a metodika, výsledky práce a diskuse," stojí v prohlášení. 

Práce podle univerzity přinesla "..nové poznatky o vlivu ročního období na růst brojlerových králíků v intenzívním chovu v závislosti na pohlaví. Výsledky jsou originální, statisticky zpracované a řádně popsané. Diplomová práce Taťány Veličkové (Malé) splňuje požadavky kladené na tento typ závěrečných prací, nejedná se tedy o plagiát," uzavírá tiskové prohlášení školy.

Foto Hnutí ANO

Štítky Taťána Malá, Mendelova univerzita, chov králíků, diplomová práce, opisování, univerzita, Mendelova univerzita v Brně, Bratislava, ANO 2011, Andrej Babiš, Právo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Taťána Malá opisovala i v diplomové práci o chovu králíků. Podle univerzity ale o plagiát nejde  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.