Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnský radní předvídal Zemanovu smrt. Soud nyní zrušil civilní spor, případ bude řešit policie

Městský soud v Brně na žádost právníků prezidenta Miloše Zemana přerušil projednávání žaloby prezidentské kanceláře na brněnského politika Svatopluka Bartíka (za Žít Brno), která se týká informací o zdravotním stavu hlavy státu. Uvedla to mluvčí soudu Petra Hovorková. Hrad o přerušení civilního sporu požádal kvůli tomu, že nejdřív by se mělo vyřešit trestní oznámení pro podezření z pomluvy, které na Bartíka podal.

„Důvod, proč bylo přerušeno soudní civilní řízení, je mimořádně závažný. Bylo totiž zahájeno trestní řízení ve vztahu k panu Bartíkovi, a to pro podezření z trestného činu pomluvy a trestného činu poškození cizích práv. Jde o závažnou záležitost, uvedení v omyl všech voličů," napsal na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Bartík loni v listopadu na facebooku napsal, že Zeman má rakovinu a zbývají mu měsíce života. Prezidentská kancelář v žalobě na ochranu osobnosti požaduje po Bartíkovi omluvu a pět milionů korun. „Rozhodnutí soudu o přerušení řízení považuji za dobré a ve všech ohledech vhodné," napsal Bartík. Řízení ve sporu soud přerušil 25. června.

ČTĚTE TAKÉ: Bartík je svině. Budu po něm chtít pět milionů jako odškodné, prohlásil Zeman 

„V této věci bylo žalobcem navrženo přerušení řízení do pravomocného skončení trestního řízení. Soud tuto žádost přezkoumal, kdy dospěl k závěru, že z důvodů procesní ekonomie ve věci bude vhodné řízení přerušit, a to do pravomocného skončení trestního řízení vedeného u Policie České republiky," uvedla mluvčí.

Řízení je tím pádem podle ní odročeno na neurčito, protože nelze předem předjímat, kdy trestní řízení bude skončeno. Nejde o přerušení obligatorní, tedy povinné, ale o přerušení, které je na zvážení soudu, dodala.

ČTĚTE TAKÉ: Brněnský radní prohlásil o Zemanovi, že má rakovinu a zbývá mu půl roku života

Bartíkova tvrzení se objevila na internetu několik měsíců před lednovými prezidentskými volbami, ve kterých Zeman obhájil mandát. Podle Bartíka měla veřejnost právo znát informace o jeho zdravotním stavu. Hrad i Zemanův lékař tehdy tvrzení o rakovině rezolutně odmítli. Na Bartíka se pak snesla kritika kvůli jejich zveřejnění a on je z internetu stáhl. Za svým tvrzením si ale stojí.

Foto Luboš Vrabec | Zdroj ČTK

Štítky Zeman, Bartík, prezident, radní, žaloba, stažení, rakovina, policie, Svatopluk Bartík, Miloš Zeman, trestní řízení, trestný čin, Pražský hrad, Žít Brno, právo, Brno, Jiří Ovčáček, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský radní předvídal Zemanovu smrt. Soud nyní zrušil civilní spor, případ bude řešit policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.