Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Největší leknín světa nebo smyslová zahrada pro nevidomé. Projekt DoZahrad představuje klenoty jižní Moravy

Zelené, kvetoucí a voňavé bohatství jižní Moravy, Vysočiny a Dolního Rakouska představila v úterý veřejnosti Centrála cestovního ruchu-Jižní Morava. Tři regiony se spojily ve společném turistickém projektu DoZahrad.cz.

Webová stránka DoZahrad.cz nabízí návštěvníkům dvanáct tematických okruhů-příběhů, které je přivedou k zahradám, parkům a zajímavým přírodním zákoutím napříč třemi regiony. Zájemci zde najdou více než 120 tipů na atraktivní výlety.

Do-zahrad-1.jpg

Smyslová zahrada pro nevidomé nebo největší sbírka léčivých rostlin

Projekt láká návštěvníky nejen na místa dobře známá, ale také na místa nenápadná, která prozatím zůstávají bez povšimnutí. Zahrady a parky byly vybrány s důrazem na jejich nevšednost, autentičnost a rozmanitost. „Jenom na území našeho kraje najdeme unikáty, o kterých většina turistů, ani místních obyvatel, neví. Máme tu smyslovou zahradu pro nevidomé i největší sbírku rostoucích léčivých rostlin v ČR. V botanické zahradě roste největší leknín světa. To je jen zlomek toho, co návštěvníci v nabídce DoZahrad.cz najdou,“ prozrazuje Monika Hlávková, manažerka projektu.

Do-zahrad-3.jpg

Zahradní léto v Dolním Rakousku

Dolní Rakousko, které je jedním z partnerů projektu má již s obdobným produktem bohaté zkušenosti. Pod názvem Zahradní léto organizuje spolek Die Gärten Niederöstereichs seriál aktivit, které propojují zahrady a parky se zábavou, uměním nebo kulinářstvím. V období od června do srpna je naplánováno na 200 takových akcí po celém Dolním Rakousku.

Jižní Morava nezůstává pozadu

Rakouský vzor hodlá následovat také jižní Morava. „Chceme postupně dotvořit produkt tak, aby přilákal návštěvníky nejen kvůli přírodním krásám, ale hlavně kvůli spojení tohoto jedinečného prostředí s uměním, gastronomií i zábavou, stejně jako se to povedlo našim rakouským partnerům,“ doplňuje Pavla Pelánová, ředitelka Centrály cestovního ruchu-Jižní Morava.

Do-zahrad-4.jpg

Atraktivní propojení nabízí už nyní Otevřená zahrada Nadace Partnerství v Brně, která připravila na celé prázdniny sérii příměstských táborů a cyklus bylinkových dílen. Léto na jižní Moravě vyvrcholí již tradičními Čejkovickými bylinkovými slavnostmi v neděli 2. září.

Autoři | Foto Dozahrad.cz

Štítky dozahrad, zahrady, parka, jižní morava, dolní rakousko, vysočina, projekt, Jihomoravský kraj, zahrada, Dolní Rakousy, Morava, Kraj Vysočina, leknín, Česko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší leknín světa nebo smyslová zahrada pro nevidomé. Projekt DoZahrad představuje klenoty jižní Moravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.