Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Letošní Ignis Brunensis zakončí nad Špilasem ohňostroj Ach synku, synku 

Ohňostroj odpálený z hradu Špilberk dnes uzavře program festivalu Ignis Brunensis. Závěrečnou show připravují čeští autoři. Vzhledem ke 100. výročí vzniku Československa dostal ohňostroj název Ach synku, synku, což byla oblíbená lidová píseň prvního prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

Jako hudební doprovod zazní také další skladby spojené s československou státností, konkrétně úryvek z Vyšehradu a fanfáry z opery Libuše od Bedřicha Smetany, Svatováclavský chorál a části Sinfonietty Leoše Janáčka a Krútňavy Eugena Suchoně.

Všechny předešlé ohňostroje letošního ročníku Ignis Brunensis odpalovali jejich autoři na přehradě, kam podobně jako v minulých letech mířily statisíce lidí.

Dnešní ohňostroj bude dobře viditelný z mnoha míst v centru Brna. Pořadatelé festivalu Re:publika lákají zájemce na výstaviště, odkud je také pěkný pohled na Špilberk.

Porota odměnila Francouze, diváci budou teprve hlasovat

Soutěžní část 21. ročníku Ignis Brunensis vyhrál francouzský tým Pok 2.0 Lux Factory. Kromě hlavní ceny putuje do země galského kohouta i ocenění České televize za nejlepší scénografické řešení show a cena Českého rozhlasu za nejlepší hudbu. Cenu primátora za nejlepší ohňostrojný design na závaznou dvouminutovku koncertní předehry Karneval od Antonína Dvořáka získal polský tým Surex.

Hlasování o divácké ceně začne až po dnešním ohňostroji na webu www.ignisbrunensis.cz a prostřednictvím anketních lístků. Výsledky hlasování pořadatelé zveřejní v pátek 22. června, uvedl Ondřej Morávek z agentury Snip & Co.

Foto Spilberk.cz | Zdroj ČTK

Štítky Ignis Brunensis, ohňostroje, Špilberk, závěr, Ach synku, ohňostroj, Tomáš Garrigue Masaryk, vznik Československa, Bedřich Smetana, Leoš Janáček, Eugen Suchoň, Antonín Dvořák, Vyšehrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní Ignis Brunensis zakončí nad Špilasem ohňostroj Ach synku, synku   |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.