Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bývalá léčebna na Červeném kopci půjde k zemi. Na jejím místě vznikne sociálně-zdravotní komplex

Budovy bývalé léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci půjdou během příštích let k zemi. Na jejich místě pak vyroste sociálně zdravotní komplex - zařízení na pomezí lékařské kliniky a domova pro seniory. Záměr a vyhlášení architektonické soutěže v úterý schválili brněnští radní.

Národní dohledové centrum telemedicíny

„Nový komplex bude zahrnovat sociální a zdravotní služby s přibližnou kapacitou 210 lůžek. Další zdravotnické služby budou poskytovány v medicínském centru, které bude sloužit i pro denní pobyty. Sídlo by zde mělo najít také Národní dohledové centrum telemedicíny a tísňového volání nebo edukační zdravotnické centrum. Naším cílem je vytvořit místo, kde bude občanům poskytována souvislá péče, bez nutnosti převozů do jiných typů zařízení,“ komentoval první náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL).

Ještě tento týden radní město vyhlásí architektonickou soutěž. „Vyhlásíme ji 1. června a zájemci se budou moct tři týdny hlásit se svým portfoliem. Odborná komise z nich pak vybere šest nebo sedm uchazečů, kteří budou mít erudici a zkušenost a dokážou navrhnout nejen obálku, ale i rozložení a efektivnost funkcí uvnitř areálu," uvedl Hladík.

K zemi půjde většina budov

Podle Hladíka se zdemoluje většina budov v areálu. Na jejich místě vznikne zařízení s místem pro víc než 200 lidí. Sociálně zdravotní komplex bude fungovat jako zařízení mezi léčebnou dlouhodobě nemocných a domovem pro seniory. Sloužit by v něm měli jak lékaři, tak sociální pracovníci. Podle Hladíka je takový komplex dobrý pro řešení situace, kdy například senioři kvůli špatnému zdravotnímu stavu pravidelně cestují do nemocnic a při zlepšení zase zpátky, což je náročné pro ně i pracovníky. Lůžka v novém komplexu by měla být částečně hrazená ze sociálního a částečně ze zdravotního pojištění.

Objekt nyní obývají rodiny ze  zrušené ubytovny v Šámalově ulici. Podle města jde však o dočasné řešení, rodiny by se nejpozději do září měly nastěhovat na vhodnější místa. Komplex z 19. století je pro účely poskytování zdravotní péče nevyhovující. Provoz léčebny byl ukončen na začátku letošního roku. Všichni pacienti byli přemístěni do Léčebny pro dlouhodobě nemocné v areálu Polní. 

Autoři | Foto MMB | Zdroj MMB

Štítky LDN, Červený kopec, zbourání, sociálně zdravotní komplex, domov pro seniory, lékařské zařízení, Léčebna dlouhodobě nemocných, Petr Hladík, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá léčebna na Červeném kopci půjde k zemi. Na jejím místě vznikne sociálně-zdravotní komplex  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.