Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přípravy velkolepých oslav sta let české státnosti finišují. RE:PUBLIKA začne již zítra!

Stovky odborníků a řemeslníků dnes na brněnském výstavišti dokončují expozice festivalu Re:publika ke 100. výročí vzniku Československa. Třeba v pavilonu věnovaném dílu Alfonse Muchy již chybí jen nalepit popisky, jinde ale ještě čeká pořadatele mnoho práce. Brány areálu se otevřou v sobotu v poledne.

Tatry, Škodovky, čezety nebo filmové plakáty

Téměř dokončená je expozice Avant Garde, která má prostřednictvím designu a architektonického řešení zpodobňovat Svobodné město. K dominantám "města" patří červená plastika Maxima Velčovského, která stylem sídlištních prolézaček z trubek zpodobňuje hlavu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

velcovsky4.jpg

Jádrem expozice Avant Garde je výběr mimořádných designových výtvorů z československých dějin. Jsou mezi nimi skútr ČZ, automobily Tatra a Škoda, ale i hračky Libuše Niklové nebo filmové plakáty. „Cílem je představit DNA českého designu," uvedl za tvůrce expozice Jan Press, ředitel Moravské galerie.

Oštěp zlaté átopkové nebo dres z Nagana

V Re:lax zóně vznikají sportoviště, kde si lidé vyzkoušejí téměř 50 disciplín v jejich historické a současné podobě. Pořadatelé také shromáždili z muzeí, síní slávy a osobních sbírek mimořádné sportovní exponáty - třeba oštěp Dany Zátopkové, lyže olympijského vítěze Aleše Valenty nebo hokejový dres z Nagana.

„Jsou to často osobní věci lidí, kteří nám je pod slibem hrdelního trestu půjčili," dodal Anděl. Návštěvníci si je prohlédnou ve vitrínách, sami však budou sportovat s méně exkluzivním vybavením, ať už současným, nebo historickým.

Největší baletní událost Česka

V dalším pavilonu vznikl divadelní prostor pro přehlídku středoevropských baletních souborů, a to jednu z největších, jaká se kdy v Česku konala. Právě divadelní přehlídka je spolu s Muchovou expozicí zpoplatněná, jinak jsou výstavy a doprovodné programy festivalu přístupné zdarma.

Festival zahájí Masaryk

Sobotní dění kolem Re:publiky začne už kolem 09:00 programem před branami výstaviště, které se otevřou ve 12:00. Ještě před tím přijede kolona historických vozidel s dvojníkem Masaryka, hejtmanem Bohumilem Šimkem a primátorem Petrem Vokřálem (oba ANO).

Do Brna dorazí také premiéři Česka a Slovenska Andrej Babiš (ANO) a Peter Pellegrini (Směr-SD). Pořadatelé očekávají, že během tří týdnů přijdou na výstaviště statisíce lidí.

Foto RE:PUBLIKA | Zdroj ČTK

Štítky RE:PUBLIKA, oslava, výročí, založení, Československo, Tatry, Alfons Mucha, Tomáš Garrigue Masaryk, vznik Československa, ŠKODA AUTO a.s., Brněnské výstaviště, Česko, Maxim Velčovský, ANO 2011, Libuše Niklová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přípravy velkolepých oslav sta let české státnosti finišují. RE:PUBLIKA začne již zítra!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.