Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dnes je Mezinárodní den pohřešovaných dětí. Na jižní Moravě jich je aktuálně deset

Jihomoravští policisté se dnes symbolicky připojí k Mezinárodnímu dni pohřešovaných dětí, který je u nás znám jako „Pomněnkový den“. V tento den před 39 lety při své cestě do školy v USA zmizel šestiletý Etan Patz. V roce 2001 byl prohlášen za mrtvého. Později byl i kvůli tomuto smutnému případu vyhlášen Mezinárodní den pohřešovaných dětí.

„Ztráta dítěte je vždy traumatizující záležitostí jak pro rodiče, tak i pro jejich nejbližší okolí a samozřejmě pro policisty, kteří pátrání provádí. Vzhledem k tomu, že u podobných pátracích akcí často rozhodují minuty, je důležité, aby veřejnost měla alespoň základní povědomí o práci a úkolech Policie ČR při pátrání po pohřešovaných osobách,“ řekl policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

Přes tři tisíce pátrání, všechna dopadla šťastně

Za posledních 5 let vyhlásili jihomoravští policisté celkem 3 391 pátrání po pohřešovaných dětech (všechna dopadla šťastně). V drtivé většině šlo o případy, kdy se děti s nařízenou ústavní výchovou nevrátily z povolené vycházky, nebo z těchto zařízení utekly. „Aktuálně pátráme po deseti dětech, většinou jde o spory mezi rodiči, či útěky do zahraničí," uvedl mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

Dítě v ohrožení

Specifickou skupinu pohřešovaných osob tvoří „dítě v ohrožení“. Jedná se o osobu, která se vzhledem ke svému věku může stát obětí nešťastné náhody, postrádá přístup k životu potřebným lékům, je prokazatelně fyzicky či psychicky handicapovaná nebo se stala obětí únosu. Prostřednictvím sdělovacích prostředků a sociálních sítí je ve všech těchto případech žádána o pomoc veřejnost. Zejména relace v televizi a rozhlase v mnoha případech vedou k vypátrání dítěte, případně k získání důležitých poznatků o jeho pohybu.

Co je důležité v případě pohřešování dítěte?

Při vyhlašování pátrání po pohřešovaných dětech je velice důležitý zejména prvotní kontakt mezi rodiči a policisty, kteří potřebují získat co nejrychleji přesné a hlavně pravdivé a ucelené informace o dítěti, o jeho chování předtím než zmizelo a všech jeho případných problémech. A to i v případě, že tyto informace nemusí být pro rodinu vždy příjemné.

Policistům se poté mnohem snadněji rozhoduje, jakým směrem pátrání vést. Rodiče se někdy snaží zamlčet důležité informace například o výchovných problémech s dítětem, které může nastalou situaci řešit útěkem. Nezbytností je pak samozřejmě i co nejrelevantnější fotografie pohřešovaného člověka.

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj s použitím TZ

Štítky Pomněnkový den, Mezinárodní den pohřešovaných dětí, pátrání, ztracené, Jihomoravský kraj, Etan Patz, USA, Policie České republiky, Pavel Šváb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je Mezinárodní den pohřešovaných dětí. Na jižní Moravě jich je aktuálně deset  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.