Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

První český homosexuální pár byl soudem uznán za rodiče dítěte

Český Nejvyšší soud uznal počátkem května rozhodnutí kalifornské justice, která prohlásila dvojici českých homosexuálů za rodiče nedávno narozeného dítěte. O případu píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Jde o první český stejnopohlavní pár uznaný právoplatnými rodiči, řekl deníku právník, který se problematice věnuje.

Dítě porodila homosexuálnímu páru náhradní matka v Kalifornii před několika měsíci. Vajíčko poskytnuté dárkyní bylo oplodněno spermatem jednoho z budoucích otců. Kalifornské úřady následně uznaly oba Čechy za rodiče novorozeněte.

Protože dítě mělo americký rodný list i cestovní pas, obrátil se homosexuální pár na advokátku Kateřinu Menclovou, aby jim pomohla získat české doklady.„Bylo mi řečeno, že pokud chceme Karolíně zařídit české doklady, musíme se obrátit na Nejvyšší soud, který svým rozhodnutím uzná rozsudek státu Kalifornie, jenž prohlašuje oba partnery rodiči," řekla Menclová MfD.

Rozsudek uznávající rodičovství obou mužů vynesl Nejvyšší soud letos 2. května. S verdiktem se advokátka obrátila na české úřady, které mají rodný list vydat.

Advokát Petr Kalla, jenž se problematice věnuje, řekl Mladé frontě Dnes, že rozhodnutí je důležité symbolicky. Podle Kally jde o první český stejnopohlavní pár, který byl uznán právoplatnými rodiči.

Deník připomněl, že k vyřešení případu přispěl nález Ústavního soudu. Ústavní soudci loni v červenci zrušili rozsudek Nejvyššího soudu, který neumožnil páru gayů žijících v Americe stát se právními rodiči i na území České republiky.

Gayové a lesby v Česku nemohou vstoupit do manželství, mohou uzavírat registrované partnerství. Zákon jim nedovoluje společně adoptovat děti.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky gayové, rodiče, homosexualita, rodičovství, nejvyšší soud, Mladá fronta DNES, Nejvyšší soud České republiky, Česko, Kalifornie, Ústavní soud České republiky, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První český homosexuální pár byl soudem uznán za rodiče dítěte  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.