Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Město dnes přestěhuje zbylé obyvatele z končící ubytovny na Šámalově do Železniční ulice

Brno v pátek přestěhuje zbylé obyvatele z končící ubytovny v Šámalově ulici do objektu v Železniční ulici. Uvedl to dnes zastupitel Martin Freund (Žít Brno).Lidé tam najdou dočasné ubytování, budou tam ale pobývat maximálně do letošního září.

Město jim bude hledat náhradní bydlení. V ubytovně bydlelo asi 100 lidí. Majitel její provoz ukončil kvůli dluhům firmy, které ji pronajímal. Polovinu obyvatel město už nedávno umístilo do bývalé léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci, druhá polovina se přestěhuje v pátek.

Náhradní bydlení má být maximálně na čtyři měsíce. Sociální pracovníci pomohou lidem hledat nové bydlení v bytech, ubytovnách nebo azylových domech.

Nevyužitá budova v Železniční ulici potřebovala úpravy

Na Červený kopec mohlo město přestěhovat část rodin dříve, objekt v Železniční ulici vyžadoval úpravy jako výměnu oken nebo úklid. „Rok nevyužívaný objekt byl uklizen, v nezbytně nutné míře opraven a uveden do provozu. A to s minimálními možnými náklady. Jeho stavebně-technický stav však není dobrý a nemůže pro tyto služby fungovat dlouhodobě. Pro účely nouzového přístřeší bude tedy fungovat pouze po dobu čtyř měsíců," uvedl radní Marek Janíček (ANO). Podle mluvčího magistrátu Filipa Poňuchálka stály úpravy nevyužité budovy v Železniční ulici bezmála 200.000 korun. 

Policisté ani strážníci na Červeném kopci nic řešit nemuseli

Okolí, kam se přestěhují sociálně slabší lidé, bude více hlídat městská policie. „Pravidelně monitoruje situaci na Červeném kopci. Za posledních 10 dní provedla 130 kontrol," doplnil Poňuchálek. Podle ředitele Městské policie Brno Luboše Oprchala a mluvčího brněnské policie Pavla Švába nemuseli policisté řešit na Červeném kopci žádné vážné případy.

Nájemce vyjde nouzové bydlení na několik tisíc měsíčně. Magistrát jim bude strhávat peníze přímo z dávek, aby zamezil neplacení. Stejně už to dělá i u projektu nazvaného Rapid Re-housing, na jehož základě přidělil 50 bytů rodinám s dětmi v nouzi.

Ubytovna v Šámalově ulici patří firmě ZB Real. Pronajímala ji firmě Greystone, která dluží ZB Realu stovky tisíc a také dluží za elektřinu. Vysvětlovala to neplacením nájemníků, podle města ale většina platila.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Železniční ulice, nouzové bydlení, Šámalova ubytovna, Červený kopec, ubytovna, Brno, Martin Freund, bydlení, Žít Brno, ZB REAL, a.s., Pavel Šváb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město dnes přestěhuje zbylé obyvatele z končící ubytovny na Šámalově do Železniční ulice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.