Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Všechno nejlepší, maminky! Dnes je váš den

Den matek se slavil v různých podobách už od starověku. Jak jsme na tom dnes? Zapomínáme na své maminky, nebo máme ve svém kalendáři druhou květnovou neděli s červeným vykřičníkem?

Jestliže zanedbáváme své maminky, alespoň na Den matek bychom si měli vzpomenout a obdarovat je malým dárkem, ať už je to květina nebo třeba kniha. Vždyť podobným způsobem vyjadřovali děti svůj vděk matkám již od starověku!

Svátek ve starověkém Římě se jmenoval Matronaile a byl zasvěcen bohyni Juno (stejnojmenný film „Juno“ byl natočen na motiv náctiletého mateřství v r. 2007, pozn. red.).

 Ta je ochránkyní vdaných žen a nastávajících matek. Ženy a dívky nosily kadidlo a květiny do chrámů a uctívaly nejen bohyni mateřství, ale také své muže, kteří se vraceli z války.

O „pár“ století později, konkrétně v roce 1923, tento svátek do České republiky přivedla Alice Masaryková, a rozšířila ho tak i do českých poměrů.  Důvod zůstal stejný, jen podoba se změnila.Od té doby má Den matek formu, jakou ji známe nyní - a slaví se vždy druhou květnovou neděli! 

Jak přejete vašim maminkám vy? Stačí polibek na tvář, nebo k tomu přihodíte i květinu, bonboniéru nebo láhev vína? Ať už tak či onak, každou maminku musí nejvíce potěšit už jen to, že si na ni vzpomenete a uděláte chvilku času ;)
 

 

Foto pixabay.com

Štítky květiny, Juno, Starověký Řím, Alice Masaryková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všechno nejlepší, maminky! Dnes je váš den  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.