Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Němci ji za války zničili, obyvatelé se částečně složili na novou. Bzenec má opět svou kapli

Bzenec na Hodonínsku obnovil za více než 16 milionů korun kapli sv. Floriána a sv. Šebestiána, kterou za druhé světové války zničila německá armáda. Při slavnostním otevření dal v sobotu kapli požehnání olomoucký emeritní biskup Josef Hrdlička. Většinu obnovy hradilo město, přispěli také občané.

Kaple se nachází na vrcholu nazvaném Starý hrad. „Postavili jsme to kompletně nové a upravili celé okolí. Výstavba probíhala od března do konce listopadu loňského roku a v prosinci se dílo zkolaudovalo," uvedl bzenecký starosta Josef Čejka.

Kapli požehnal emeritní biskup Hrdlička, který se ujal i promluvy. Připravený byl kulturní program. „Na obnovu nám přispěli i lidé. Nešlo o enormní částky, ale dávali i tisícové sumy. Většina šla z rozpočtu města," dodal Čejka.

Kaple podle starosty vznikla v roce 1703. „Dne 18. dubna v roce 1945 ji vybombardovala německá vojska. Zůstaly jen trosky, proto jsme se loni pustili do obnovy," doplnil Čejka.

Foto Stavba JMK | Zdroj ČTK

Štítky kaple, Bzenec, druhá světová válka, Němci, Josef Hrdlička, Německá armáda, Josef Čejka, okres Hodonín, Starý hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Němci ji za války zničili, obyvatelé se částečně složili na novou. Bzenec má opět svou kapli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.