Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně se otevřely dva singletrailové okruhy pro bikery 

V Mariánském údolí v Brně se v pátek otevřely dva okruhy pro bikery. Jeden měří 13 kilometrů, druhý je poloviční a jsou po obou stranách Říčky. Brzy by měl vzniknout třetí okruh, ideou tvůrců zůstává propojit je přes Moravský kras s již existujícími okruhy v Jedovnicích.

Provozovatelem stezek, který se stará o jejich údržbu, je spolek Singletrail Moravský kras. Zatímco v Jedovnicích byla postavena i základna, v Mariánském údolí bude zatím chybět. „Traily jsou kvůli tomu poloviční. Je potřeba servis, půjčovna, občerstvení, informační centrum. Nemáme stavební povolení a bohužel jsme spadli do nového stavebního zákona, takže je otázka, kdy základnu postavíme," řekl jeden z tvůrců singletrailových okruhů Petr Vaněk.

„Už nyní ale přivedou okruhy spoustu návštěvníků, takže splňují účel, že lidé budou trávit volný čas v regionu a podpoří místní poskytovatele služeb," uvedl Vaněk. Východiště okruhů je poblíž Kadlcova mlýna, u kterého také funguje bobová dráha.

Pro profíky i rodiny s dětmi

Okruhy neboli traily jsou postavené tak, aby na nich mohli jezdit jak výkonnostní bikeři, tak rodiny s dětmi. Záleží na rychlosti, jakou pro svoji projížďku zvolí. Jde o pěšiny z přírodního materiálu, které jsou zhruba metr široké. Delší okruh se stavěl za peníze Brna a stál 7,1 milionu korun, kratší okruh platil Jihomoravský kraj a třetí okruh bude platit také kraj.

Okruhy v Jedovnicích se otevřely před dvěma lety, díky nim sem přijíždí výrazně více turistů. Tři okruhy měří 28 kilometrů. Máme v plánu ještě rozšíření, aby se sem cesta vyplatila i lidem z větší vzdálenosti," řekl Vaněk. Ideou zůstává propojení okruhů s Mariánským údolím. Klíčové je jednání s vlastníky lesů.

Těmi jsou Lesy ČR a Mendelova univerzita v Brně. „Na univerzitě se s nástupem nového vedení a nové rektorky Danuše Nerudové pro nás pozitivně mění názor. Uvidíme, jak to dopadne. Propojit okruhy by bylo logické," řekl Vaněk. Singletrailových stezek v Česku v posledních letech přibývá. První se otevřely v Rychlebských a Jizerských horách. Jejich seznam lze najít například na webu www.trailhunter.cz.

Foto Bike and Ride | Zdroj ČTK

Štítky single trail, Moravský kras, Mariánské údolí, Jedovnice, propojení, Brno, Petr Vaněk, Danuše Nerudová, Mendelova univerzita v Brně, Lesy České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se otevřely dva singletrailové okruhy pro bikery   |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.